Лоши момчета 4: Всичко или нищо

Опенхаймер (2023)

Oppenheimer
8.3743 хил. гласа
Актьори
Cillian Murphy, Matt Damon, Emily Blunt
Режисьор
Christopher Nolan
Сценаристи
Kai Bird, Christopher Nolan
Снимки
Los Alamos, New Mexico, USA
Жанр
Драма, Исторически
Година
Премиера в България
Държави
Англия, САЩ
Продължителност
3 ч
Трейлър на Опенхаймер (2023)
7 237
Абонирай се за YouTube канала ни
Трейлър на Опенхаймер (2023)
Историята на американския физик Опенхаймер и участието му в разработването на първата ядрена бомба.

Дж. Робърт Опенхаймер (Килиън Мърфи) е физик теоретик и както съпругата си, Кити (Емили Блънт), биоложка и ботаничка, е учен от сърце и душа. Когато получава научното ръководство на проекта Манхатън по време на Втората световна война, той и съпругата му не могат да си представят въздействието, което работата ще окаже, не само върху техния живот, но и върху целия свят. В Националната лаборатория Лос Аламос в Ню Мексико той и екипът му разработват безпрецедентно опасно оръжие – атомната бомба. През рамото му гледат хора като лейтенант Лесли Гроувс (Мат Деймън), ръководител на проекта. Но дали Опенхаймер рискува да унищожи Земята със своето изобретение или работи в обратна посока, за да спаси света от самия него?

На 16 юли 1945 г. в пустинята на Ню Мексико тайно е взривена първата атомна бомба. Шокиран от разрушителната ѝ сила, Опенхаймер поставя под въпрос моралните последици от своето творение. От този момент нататък и до края на живота си той се противопоставя на ядрената война на водородна бомба. Животът му придобива неочакван обрат, а още повече, че е обявен за шпионин на Съветския съюз и е принуден да се оттегли от публична си позиция.

Опенхаймер е обявен за баща на атомната бомба, но фактът, че смъртоносното му изобретение скоро е използвано със сериозни последици в Хирошима и Нагасаки, го кара да се дистанцира от проекта. Когато войната приключва, Опенхаймер, като съветник в Агенцията за атомна енергия на САЩ, съоснована от Люис Щраус (Робърт Дауни), се застъпва за международен контрол върху ядрената енергия и срещу надпреварата в ядреното въоръжаване, в следствие на което е набелязан от ФБР. След като Опенхаймер все повече се противопоставя на Щраус и на ядрената надпревара с Русия, връзките на физика с комунизма излизат наяве.

Опенхаймер е много талантлив човек: той владеел 8 езика, пише поезия, но все пак ще бъде запомнен като бащата на атомната бомба. Човекът, който даде на хората силата да се самоунищожат, е преследват от собственото си творение. Когато хората за първи път се срещат с него, това, което мигом забелязват, е неговия интелект. Той винаги дава правилния отговор, преди въпросът да бъде формулиран правилно. Знанието се усвоява лесно от Опенхаймер – той научава Холандски език само за 6 седмици, за да изнесе лекция.

Филмът е едновременно военен и биографичен. Сюжетът е посветен на известния учен и разработването на първата атомна бомба по време на Втората световна война. В рамките на проекта “Манхатън” са разработени първите ядрени оръжия, предназначени за бомбардирането на японските градове Хирошима и Нагасаки през 1945 г.

Това е първият филм на Кристофър Нолан, който не е съвместно с дългогодишния си продуцентски партньор Warner Bros. През декември 2020 г. в резултат на пандемията Warner обяви, че ще пусне своите собствени филми през 2021 г. едновременно в кината и в стрийминг услугата HBO Max. Признателният на големия екран режисьор изрази своето несъгласи.

Филмът е базиран на биографичната книга Опенхаймер – Американският Прометей на Кай Бърд и Мартин Шервин, която хвърля поглед върху моралните последици на научния процес.

Кристофър Нолан вече е работил многократно с главния актьор Силиан Мърфи, а именно в Батман в началото, Черният рицар, Черният рицар: Възраждане, Генезис и Дюнкерк.

Филмът предизвиква вълнение и с това, че по време на снимките се създават истински експлозии (разбира се, не ядрени), за да се пресъздаде ядреният опит в Тринити. Нолан отново заснема с IMAX 65 мм, като в комбинация с това за първи път използва и черно-бяла филмова лента.

Oppenheimer (2023) Oppenheimer (2023)

Актьорски състав

 • Matt Damon
  Matt Damon
  Мат Деймън
 • Emily Blunt
  Emily Blunt
  Емили Блънт
 • Gary Oldman
  Gary Oldman
  Гари Олдман
 • Robert Downey Jr.
  Robert Downey Jr.
  Робърт Дауни
 • Rami Malek
  Rami Malek
  Рами Малек
 • Florence Pugh
  Florence Pugh
  Флорънс Пу