Смъртта може да почака
Women Do Cry

Жените наистина плачат (2021)

5.480 votes
Актьори
Мария Бакалова, Весела Казакова, Йосиф Сърчаджиев
Режисьор
Мина Милева, Весела Казакова
Сценарист
Весела Казакова
Жанр
Драма
Година
2021
Премиера в България
Държава
България, Франция
Продължителност
1 ч 47 мин
Трейлър на Жените наистина плачат (2021)
98
Абонирай се за YouTube канала ни
Филмът проследява крехкото и абсурдното в живота на съвременното българско семейство, като засяга най-вече темата около патриархалните ценности - свят, в който доминират мъжете и не зачитат правата на жените.

Режисьорите Мина Милева и Весела Казакова стартираха своята филмова кариера с два силни документални филма за българското общество. В първия си Котка в стената се фокусираха върху българско семейство в Лондон. Филмът разгледа социалните класи в Англия и отблъскването на чужденците, които са винаги виновно, заподозрени и упреквани.

Соня (Мария Бакалова) е главната героиня, която се е заразила със спин, още при първите си връзки. Тя е в емоционален и психически стрес, заради това как да се справи с проблемите около влошеното здраве и с романтичния си живот, който е приключил точно в началото си. Тя намира най-голяма подкрепа в сестра си Лора (Ралица Стоянова), с която отношенията им не са от най-добрите. Постепенно фокуса на лентата пада върху членовете на голямото семейство, като например леля им Вероника (Биляна Казакова), която прекарва времето си в домакинка работа и гледа бебе.

Филмът обсъжда темата на еднополовите бракове, като вид либерални ценности, едновременно с което упреква патриархалните ценности, които все пак са традиционни за България. В трагикомедията се появяват най-различни сцени, които приливат между смях и болка, за да създадат дискомфорт у зрителя, като например лекар отказва прием на пациент, защото не е съгласен с неговите възгледи. На моменти филма изглежда като документален с призив към зрителя. В него има нетрадиционен микс от естетически сили, които като че ли имат за цел да разрушат сегашните стереотипи и социални структури. Отправя упрек към мъжете, неравенството между половете и до голяма степен е прибързан, оскъден разказ за да се подчертаят правата на жените и да се създаде политическа сатира.

Използваме "бисквитки", персонални реклами на Google и статистически анализ. Събираме данни от вашето устройство, за да предоставим подходящи реклами, интерактивни функции и по-добро съдържание.

Приемете или направете персонални настройки за да продължите
ok
настройки
Функционални бисквитки

Персонални реклами

Статистически анализ

назад
запис
затвори
приемам всички