Лоши момчета 4: Всичко или нищо

Уроци по немски (2020)

German Lessons
6.5109 гласа
Актьори
Юлиан Вергов, Меглена Караламбова, Васил Банов
Режисьор
Павел Веснаков
Сценарист
Павел Веснаков
Снимки
Sofia, Bulgaria
Жанр
Драма
Година
Премиера в България
Държави
България, Германия
Продължителност
1 ч 40 мин
Трейлър на Уроци по немски (2020)
232
Абонирай се за YouTube канала ни
Никола иска да избяга от България, което поставя много въпроси - какво не му харесват тук и както повече очаква в Германия?

На Никола не му харесва живота в България и взема решение да се премести в Германия. Освен дребните битовизми, той иска да загърби и ако може да забрави миналото, започвайки един по-добър нов живот. Преди да направи това и ако иска да изостави всичко, което до сега е градил, трябва добре да преосмисли решението си. Понякога няма връщане назад. Дори само един жилищен кредит в Германия означава, че следващите 20 годни няма връщане назад. Ако за 30 години в България е стигнал до задънена улица, дали в Германия няма да се случи същото? Никола започва бавно да преразглежда не само решението си, но и миналото – всички грешки и неправилни стъпки, които са го довели до този съдбоносен момент. Дали винаги държавата е виновна за всичко? Ако е така, нейната смяна би трябвало автоматично да реши проблемите му. Но ако народа е виновен да състоянието на държавата си, то той е част от този народ. Да не би кармата или лошата поличба да се пренесе в Германия и тя да е основно върху него? Никола добре осъзнава, че не е взел най-правилните решения и то не веднъж. Несгодите на човек не се дължат на грешките, а на порочните практики, които присъстват всеки ден в ежедневието ни. Все още има любими хора, за които иска да остане в България, има и такива, с които иска да се помири, и такива, които иска да забрави. Всеки един от нас е в това положение, но не напуска страната си. Какво решение ще вземе Никола и дали този път ще е правилното?

За Павел Веснаков филмът донякъде е личен погледа на обществото в страната ни и от части е базиран на неговия живот. В него той посочва всичко, което харесва и не харесва. Той не иска да спекулира, че е “по действителен случай” за да вдига рейтинга на филмът, но като цяло е базиран на всичко, което се случва в страната ни. Мнозина биха казали, че България е една от най-неразвитите страни в Европа, а дори може да се сравни с някои азиатски държави. Тога го казват фактите, защото от 90-та година до сега, България е намаляла с близо 50%. Като завършек може да се добави въпроса, защо толкова много български филми обсъждат начина на живота на обществото ни, а не както холивудските продукции, които са на 100% измислени с никакъв досег с реални събития?