Дедпул и Върколака

Чума (2024)

6.881 гласа
Актьори
Свежен Младенов, Матей Мичев, Евелина бибова
Режисьор
Иван Владимиров
Сценарист
Боян Биолчев
Снимки
село Каменица, България
Жанр
Драма
Година
Премиера в България
Държава
Продължителност
1 ч 30 мин
Трейлър на Чума (2024)
1 162
Абонирай се за YouTube канала ни
През 19 век едно село е връхлетяно от чума. Това са трудни дни на изпитание на човешките ценности, здрав разум и нарежда.

Филма разказва за Юрдан и Йоно, които се завръщат в селото след дълго отсъствие. През това време жителите са връхлетени от най-лошото по онова време: чумата. Това е началото на едно изпитание не само на живот и смърт, а на страхове и най-вече на ценностите на цялото общество. Историята наподобява на пандемията с разликата в епохите. Това предполага, че жертвите на епидемията се виждат реално, а не по телевизията. Надеждата е малка, а за някои дори никаква, защото през тези времена медицината и науката не са достигнали този връх, с който може да се похвалят днес. Това, на което може да се разчита, са единствено човешките ценности, състрадания, внимание и предпазливост. Когато страхът се увеличава, параноята и грешите решения могат да доведат до фатални последици. Базира на разказа на Йордан Йовков През чумавото.

Филм се отлага повече от една година, поради пандемията, нулева година, войната в Украйна. Всъщност сценария на филмът е написан преди близо 4 години и а след цялото това отлагане се реализира в също толкова трудни и несигурни времена като например в несигурните условия на инфлацията.

Главната роля е повелена на Евелина Бибова, която е упорита, безстрашна, не обича предразсъдъците и може да се опише като искрата на обществото. Свежен Младенов влиза в главната роля на чорбаджи Юрдан. Специално за филма са създаване всички костюми, дрехи, декори, включително и къщите и обстановката от 19-ти век. Като композиция картината е пищен Сарай някъде в османската империя. За да се пресъздадат автентичен пейзаж от 19-ти век е избрано село Каменица, където снимките са направени само за 25 дена.