Диада

Короната Сезон 5 (2022)

The Crown
8.6235 хил. гласа
Сезон 5
10 епизода
Актьори
Claire Foy, Imelda Staunton, Olivia Colman
Сценарист
Peter Morgan
Снимки
Ardverikie Estate, Kinloch Laggan, Newtonmore, Highland, Scotland, UK
Жанр
Драма, Исторически
Година
Премиера
Държава
Англия
3 430
Абонирай се за YouTube канала ни
Петия сезон се развива през 90-те години на миналия век и се фокусира около противоречивия брак на принц Чарлз и принцеса Даяна.

Действието на сезон 5 се развива през 90-те години на миналия век. През този период семейството на кралица Елизабет започва бавно да се разпада. Защото бракът между Чарлз и Даяна е фарс и се поддържа привидно само за пред обществото. Даяна печели популярност, която иска да използва, за да компрометира съпруга си и да разкрие истинските си преживявания в кралското семейство.

Поради реалните събития, на които е базиран сериалът, акцент е върху принцеса Даяна (Елизабет Дебики). Това е едно катастрофално десетилетие за английския аристократичен дом (наред с други неща, в замъка Уиндзор избухва огромен пожар), а благородничката, която е много популярна сред хората, се разделя с принц Чарлз и умира само година по-късно в автомобилна катастрофа – трагедия, която шокира цяла Англия.

През януари 2020 г. Netflix обяви петия сезон на сериала. В същото време беше обявено, че сериалът няма да приключи с 6 сезона, както беше планирано с 5. Само няколко месеца по-късно Netflix преразгледа това решение и поръча сезон 6 през юли 2020 г.

С участието на

 • Matthew Goode
  Matthew Goode
  Матю Гуд
 • Elizabeth Debicki
  Elizabeth Debicki
  Елизабет Дебики
 • Claire Foy
  Claire Foy
  Клеър Фой