Годзила и Конг: Нова империя

Андор (2022)

Andor
8.4159 хил. гласа
Сезон 1
12 епизода
Актьори
Diego Luna, Alex Ferns, Stellan Skarsgård
Сценарист
George Lucas
Снимки
Cleveleys, Lancashire, England, UK
Жанр
Драма, Екшън, Приключенски
Година
Премиера
Държава
САЩ
Трейлър на Андор (2022)
953
Абонирай се за YouTube канала ни
Действията се развиват преди Rogue One и проследяват мисиите на Андор - шпионин, който все още има надежда за Галактиката

Действието в сериала се развиват на дъждовната луна Morlana Four, контролирана от Премор- корпорацията за сигурност на Империята. Тук Касиан Андор търси сестра си. Когато се сблъсква с двама служители на Премор, се стига до ожесточена конфронтация със смъртоносни последици. Докато Касиан се завръща на родната си планета Ферикс, инспектор Сирил  трябва да прикрие убийството на двамата служители на Премор. Сирил е идеалист и иска да стигне до дъното на случая. Разследването му го отвежда до Ферикс, което за Касиан означава, че не може да остане повече тук.

Шпионски сериал, чието действие се развива преди филма Rogue One: История от Междузвездни войни и се фокусират върху героя Касиан Андор, който прекарва години в обучение в рамките на бунта. В Rogue One Андор е част от бунтовниците, които пътуват под прикритие с Джин Ерсо до тропическата планета Скариф, за да открият грешка в чертежите на първата Звезда на смъртта, която бащата на Джин е инсталирал.

Андор е шпионин на бунтовниците, който твърде често е трябвало да върши неща, които оставят дълбоки белези в душата му. Въпреки всичко той има вяра и надежда за Галактиката пред лицето на суровото настъпление на Империята. В предисторията на поредицата виждаме какви мисии е изпълнявал, преди да получи най-важната си задача. Домът му е разрушен от Империята, така че той трябва да живее като беглец в нова среда, в която му е предадена искрата на бунтарството. Мон Мотма, лидерката на Алианса за възстановяване на Републиката, също играе важна роля в този процес…

След Мандалорецът, Книгата на Боба Фет и Оби-Уан Кеноби, Андор е четвъртият сериал от Междузвездни войни, създаден специално за стрийминг услугата на Disney+. Замисъла идва от Тони Гилрой, който вече е участвал в Rogue One.

Главни герои

Касиан Андор произхожда от планетата Кенари, която е била експлоатирана от Империята. Като дете е разделен със сестра си. От години живее на Ферикс, където се прехранва чрез престъпления. Той все още не е открил призванието си на капитан на бунтовниците.

Мон Мотма някога се е борила за доброто на Републиката. Сега тя заседава в сената на Империята на Корусант, докато тайно се опитва да укрепи бунт. Ситуацията е сложна: Мон Мотма не трябва да показва истинските си намерения.

Бикс Калин е един от малкото съюзници на Касиан във Ферикс. Тя работи в пункт за скрап и има контакти с черния пазар. Благодарение тях се свързва с Лутен Раел, който в хода на историята привлича Касиан на страната на бунтовниците.

Лутен Раел е дълбоко замесен в машинациите на бунтовническия съюз. Точно както и Мон Мотма, той играе двойна игра. Докато инициира нови мисии, той се представя и като продавач на ценни артефакти в Корусант.

Сирил Карн работи като инспектор в корпорацията за сигурност Премор. Противно на работната етика на началника си, той се отличава със своя идеализъм. В крайна сметка именно този идеализъм го погубва при първата му голяма задача.

Дедра Мееро е едно стъпало по-нагоре от Сирил Карн. Като офицер тя работи директно за Империята, но е в малък отдел. Тя не позволява на амбициите си да ѝ печат в работата, което рано или късно се проличава в нейните началници.

Маарва Андор е отговорна за това Касиан да намери нов дом на Ферикс. Както научаваме от ретроспекциите в първите три епизода, тя е осиновила Касиан. Друга важна част от семейството на Андор е дроидът B2EMO.