Аквамен 2 и изгубеното кралство

Дюн 2 (Част втора 2024)

Dune: Part Two
Актьори
Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya
Режисьор
Denis Villeneuve
Сценаристи
Jon Spaihts, Frank Herbert
Снимки
Budapest, Hungary
Жанр
Драма, Екшън, Приключенски
Година
Премиера в България
Държави
САЩ, Канада
Продължителност
2 ч 30 мин
Трейлър на Дюн 2 (Част втора 2024)
3 790
Абонирай се за YouTube канала ни
Трейлър на Дюн 2 (Част втора 2024)
В Дюн 2 Пол бяха в пустинята при народа фремен. След като подправката засилва умствените му способности, той вижда бъдещата свещена война, която заплашва цялата вселена в негово име.

В края на първата част на планетата Аракис са извършени масирани атаки поради конфликта между императора Шадам и народа Харконен. Нападението е насочено конкретно срещу Династията Атреидите, които са дошли на Аракис, за да събират ценния ресурс известен като подправката и да управляват мирно. Ресурса изключително ценен, защото от него зависи стабилността на Империята.

Династията Атреидите е победена – херцог Лето е мъртъв, a барон Харконен отново поема управлението на планетата с помощта на императора. Пол (Тимъти Шаламе) и майка му, лейди Джесика (Ребека Фъргюсън) оцеляват като са избягали във враждебната пустиня. Там се присъединяват към местния народ фремен, който живее в хармония с горещината, пясъка и гигантските пясъчни червеи, които правят добива на ценното вещество Спайс толкова труден. Техните очи са яркосини именно поради близкия контакт с подправката.

Пол се запознава с Чани (Зендая), която взема за своя съпруга, а във втората част му ражда дете. Заедно с нея той остава скрит и се съпротивлява в подземието. Докато учи фремените на нови бойни умения, той научава от тях как да оцелява в пустинята. От този момент започва да нарича себе си Муад’Диб и започва интензивно обучението, за да се докаже, че може да стане техен водач, дори ако трябва да язди пясъчен червей. Но твърде много тайни дебнат в сенките и краят на Династията Атреидите е близо. След като подправката засилва психическите способности на Пол, той се превръща в месия и водач. С помощта на врага Стилгар и Чани, Пол ще бъде призован да поведе бунта срещу император Шадам и да донесе надежда на позната вселена. Във виденията си вижда свещена война с Харконен и Императора, която заплашва да се разрази в цялата вселена в негово име.

Филмът е базиран на втората част на прочутата поредица научнофантастични романи на Франк Хърбърт, които започват през 1965 г.

Въпреки че създадете на филма мечтаеха за продължение от самото начало, не беше ясно дали такова ще има, въпреки еуфоричните отзиви. Едва след премиерата в САЩ продължението получи зелена светлина.

Едновременното пускане на филма в кината и в HBO Max заради пандемията, предизвика опасения, че приходите няма да са достатъчни.

Актьорски състав

 • Dave Bautista
  Dave Bautista
  Дейв Батиста
 • Rebecca Ferguson
  Rebecca Ferguson
  Ребека Фъргюсън
 • Florence Pugh
  Florence Pugh
  Флоренс Пу
 • Josh Brolin
  Josh Brolin
  Джош Бролин

Всички части

 1. Дюн (2021)
  Дюн (2021)
 2. Дюн 2 (Част втора 2024)
  Дюн 2 (Част втора 2024)