Перспективите на електромобила - без зависимост от петрол

Изгубената история на електромобила Част 3: Електромобила - без зависимост от петрол и нови перспективи за кола, задвижвана от електричество

Всички части на статията

Част 1: Изгубената история на електромобила

Част 2: Войната между електромобила и безвизовия двигател

Част 3: Без зависимост от петрол и нови перспективи за кола, задвижвана от електричество

Част 4: Батерията – бензина на електромобила и новото гориво

Част 5: Новите опасности, събирането на данни и проследяването на всеки автомобил

 

Проблемите на бензиновия двигател

През 20 век количеството на автомобили се увеличава и има зависимостта от петрол. Към 60-те години американските автомобили са по-тежки от тези в Европа и Япония. Двигателите им V8 са с два пъти по-голям обем от тези в други страни. Те изразходват много повече гориво. Все по-голяма част от това гориво идваше от вносен петрол. До 1973 г. вносът, предимно от Близкия изток, представляваше 27 % от доставките в САЩ. През декември същата година близкоизточните членове на Опек (Организацията на страните износителки на петрол) прекратиха износа на петрол за САЩ в знак на протест срещу подкрепата им за Израел във войната Йом Кипур. Цената на петрола рязко се покачва, а внезапното намаляване на доставките води до повишаване на цените на бензина, въвеждане на дажби и дълги опашки по бензиностанциите. За първи път американските шофьори осъзнаха, че не могат да приемат доставките на бензин за даденост. Петролният шок накара правителството да въведе национално ограничение на скоростта от 55 мили в час и стандарти за икономия на гориво, които изискваха от американските производители да постигнат средна икономия на гориво за цялата си продуктова гама.

Но американските производители на автомобили не направиха почти нищо, за да променят продуктите си. В края на 70-те години 80 % от американските автомобили все още са с V8 двигатели. През 1979 г., по време на втория петролен шок, доставките на петрол от Близкия изток отново са прекъснати, този път в резултат на ислямската революция в Иран и избухналата през следващата година ирано-иракска война. Реалното производство на петрол почти не спада, но цените се покачват и настъпва паническо купуване. Този втори петролен шок стимулира търсенето на по-малки автомобили.

Петролна криза – перспективи за електромобил

Можеше да се очаква, че електрическите автомобили ще се възползват от загрижеността за устойчивостта на бензиновите автомобили. Но технологията на електрическите автомобили не е отбелязала голям напредък от 20-те години на миналия век. Най-големият проблем оставаше батерията: оловно-киселинните батерии все още бяха тежки и обемисти и не можеха да съхраняват много енергия за единица тегло. Най-известните електрически превозни средства от 70-те години на миналия век – луноходите, управлявани от американските астронавти на Луната, се захранваха от незареждащи се батерии, тъй като трябваше да работят само няколко часа.