Батерията - бензина на електромобила и новото гориво

Изгубената история на електромобила Част 4: Батерията - бензина на електромобила и новото гориво.

Всички части на статията

Част 1: Изгубената история на електромобила

Част 2: Войната между електромобила и безвизовия двигател

Част 3: Без зависимост от петрол и нови перспективи за кола, задвижвана от електричество

Част 4: Батерията – бензина на електромобила и новото гориво

Част 5: Новите опасности, събирането на данни и проследяването на всеки автомобил

 

Литиево-йонна батерия

На Земята опитите да се възродят електрическите автомобили като търговски продукти не успяват да стартират – до появата през 90-те години с презареждащата се литиево-йонна батерия. До 2003 г. Алън Кокони и Том Гейдж, двама ентусиасти в областта на електрическите автомобили, създават електрически роудстър, наречен tzero, задвижван от 6800 батерии за видеокамери, с възможност за ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди и с пробег от 250 мили. Tesla е основана, за да комерсиализира тази технология.

Литиево-йонните батерии направиха възможно преминаването към електрически автомобили, но поради затягането на регулациите за автомобилите с двигатели с вътрешно горене с цел справяне с изменението на климата, това преминаване вече изглежда неизбежно.

До каква степен електрифицирането на пътните превозни средства ще помогне за справяне с климатичната криза? В световен мащаб транспортът (включващ сухопътен, морски и въздушен транспорт) е отговорен за 24 % от емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива. Емисиите от пътните превозни средства са отговорни за 17 % от общия обем в световен мащаб. Около една трета от тези емисии се произвеждат от тежкотоварни превозни средства, предимно с дизелови двигатели (като камиони и автобуси), а две трети – от лекотоварни превозни средства, предимно с бензинови двигатели (като леки автомобили и микробуси).

Преминаването към електрически автомобили би довело до значително намаляване на глобалните емисии, въпреки че предизвикателствата, свързани с преминаването на големите камиони, кораби и самолети към изкопаеми горива, остават. Но това не би решило други проблеми, свързани с автомобилите, като задръстванията, смъртните случаи по пътищата или присъщата неефективност на използването на еднотонно превозно средство за придвижване на един човек до магазина. И точно както възходът на автомобила доведе до притеснения относно устойчивостта и геополитическите последици от зависимостта от петрола, електромобилът поражда подобни опасения. Доставките на литий и кобалт, необходими за производството на батерии, както и на редкоземни елементи, необходими за производството на електрически двигатели, вече повдигат екологични и геополитически въпроси.

Литий и кобалт – редкоземни  елементи и борбата за тях

Литият е доста разпространен, но кобалтът не. Основният му източник е Демократична република Конго, където около една четвърт от производството се извършва ръчно, с лопати. Условията за миньорите са мрачни, а индустрията е преследвана от обвинения в корупция и използване на детски труд. След като бъде добит, кобалтът се рафинира предимно в Китай, който има и лъвския пай от световния капацитет за производство на литиево-йонни батерии.

Геополитическото напрежение вече доведе до спорове между Китай и западните държави относно доставките на компютърни чипове и свързаните с тях производствени инструменти. Така че не е трудно да си представим, че подобни разногласия ще възникнат и по отношение на минералите и частите, необходими за производството на електрически превозни средства. Това обяснява защо Tesla е сключила сделка с Glencore, миннодобивен гигант, за да гарантира доставките си на кобалт, а също така разполага със собствени фабрики за батерии в Китай и извън него. Това обяснява и защо някои компании търсят дълбоководен добив като алтернативен източник на кобалт.

Освен това историята показва, че би било наивно да се приеме, че преминаването от една форма на задвижване към друга би означавало, че нещата ще продължат да се развиват по старому; не така се случи, когато автомобилите замениха конските впрягове. Някои хора казват, че е време да се преосмисли не само технологията за задвижване на автомобилите, но и цялата идея за притежание на автомобил.