Лоши момчета 4: Всичко или нищо

Пулсът на танца (2024)

5.818 гласа
Актьори
Райна Караянева, Ники Илиев, Башар Рахал
Режисьор
Георги Костов
Сценарист
Георг Киряков
Снимки
Бургас
Жанр
Драма
Година
2024
Премиера в България
Държава
Продължителност
1 ч 35 мин
Трейлър на Пулсът на танца (2024)
1 861
Абонирай се за YouTube канала ни
Пулсът на танца ни пренася в грациозния свят на танците, където неуспешна танцьорка иска да види своите мечти в детето си.

Мартина е 10 годишно момиче, майката на която (Райна Караянева) е бивша танцьорка, която не е постигнала мечтаните си успехи. Вероятно ѝ за това тя иска детето ѝ да живее по нейните представи и най-вече да се превърне в известна танцьорка, каквато тя не е могла да стане. Интензивните тренировки претоварват малкото момиче, докато нейния баща Стефан иска точно обратното – Мартина да не изпуска най-хубавата част от живота си – детството. Мартина трябва да тренира упорито, а като се прибере в къщи е длъжна да слушат кавгите на родители си. Докато Стефан упреква съпругата си, тя е на мнение, че именно този различен живот ще направи Мартина нещо повече. Виктор е треньор и шампион в спорта, който трябва да помогне на детето да достигне върха. Той скоро се е разделил със своята приятелка танцьорка, а тези личи проблеми не му помагат в тренировките. Амбициите на майката постепенно започват да я заслепяват и да забравя факта, че в живота не всичко е победи и успехи, а те сами по себе си не винаги са честни. Тя иска да гони успеха на всяка цена, но когато цената стане твърде висока, успехът не струва.

Филмът ни пренася в света на спортните танци, където преобладават блясъка,  красотата и възхищението. Но както всичко друго в човешкия свят, в него не са изключени и задкулисните игри. Журито на спортните танци има своите тъмни тайни, където гласа на парите ще определят победителя.

В основата на филма са човешките взаимоотношения, а танците са само грациозен фон. Един от големите въпроси са това с амбициозен родител, който налага своето мнение. Нито една цел не може да бъде изпълнена, когато между двама души няма любов. Ако се сложи капка разбирателство, целта ще бъде много по-лесно изпълнена.

Заглавието Пулсът на танца означава много неща. Танцът в преносен смисъл означава ритъм – ритъма на живота межди двама. В преносен и в буквален смисъл на думата, за неговото съществуване трябва някаква пулс, някаква сила. Пулсът може да бъде любовта и взаимоотношенията, и всичко онова, което не се изговаря с думи.

Мартина Кондаклиева е в главната роля на 10 годишно момиче. Тя е няколкократна републиканска шампионка в спортните танци, държала е еврейска купа и има многократни първи места на международни турнири. На 8 години печели Мис мини България, а след 4 години вече е на големия екран. Осен че знае английски език, едновременно с това учи немски и руски. Всъщност Мартина няма амбиции за спорта – тя иска да стане лекар или архитект, а спорта е само нейно хоби.

Сценариста Георг Киряков се е занимавал със спортни танци 15 години и с филма иска не да популяризира спорта, а да даде малко повече познания за него на зрителите. Хората не го възприемат като спорт, не за друго, за защото не са добре запознати. В него е най-важно човек да познава тялото и движенията си – нещо, което изисква много тренировки. Филмът напомня, че целта на всеки един спорт или работа не е преследването на успех. Страстта в усилията са много по важни, а успех идва в последствие.