Лоши момчета 4: Всичко или нищо

Наполеон: Филмът (2023)

Napoleon
6.4143 хил. гласа
Актьори
Joaquin Phoenix, Tahar Rahim, Vanessa Kirby
Режисьор
Ridley Scott
Сценарист
David Scarpa
Снимки
Lincoln, England, UK
Жанр
Драма, Екшън, Исторически
Година
Премиера в България
Държава
САЩ
Продължителност
2 ч 38 мин
Трейлър на Наполеон: Филмът (2023)
6 512
Абонирай се за YouTube канала ни
Историческият епос на Ридли Скот представя възхода на френския владетел и пагубната му връзка с императрица Жозефин.

Това са времена на сътресения – в хаоса на Френската революция Мария-Антоанета и много други влиятелни представители на френската аристокрация губят главите си на гилотината. В създалия се вакуум артилерийският командир Наполеон Бонапарт се стреми към властта в новата Френска република. След умела военна служба, включваща превземането на Тулон през 1793 г. и бруталното потушаване на въстанието през 1795 г., младият Наполеон се издига и става първо генерал, а по-късно и лидер на собствената си армия.

Амбициозният генерал има и друга страст. Той се влюбва в Жозефин дьо Боарне, чийто първи съпруг е екзекутиран след революцията. Докато се издига до император на Франция за твърде кратко време, той завладява сърцето на Жозефин. Амбициозният му възход е бърз, но на заден план е зависим от съпругата, която оказва огромно влияние в живота му. Докато на бойното поле той е стратег, пълководец и прозорлив лидер, в отношенията му с Жозефин се води съвсем друга битка. Докато се опитва да покори света, ще може ли в същото време да се обвърже с невярната си съпруга? Тази деструктивна връзка и безкрайната битка за социално и политическо признание довеждат Наполеон до ръба на унищожението. Филмът се фокусира не само върху тактическия гений на Наполеон и забележимите му победи. Той хвърля поглед върху разрушителната му връзка, с която води борба за нейното одобрение и признателност, но и която обаче го довежда до ръба на гибелта му.

След като Хоакин Финикс вече е работил с режисьора Ридли Скот в Гладиатор, след 20 години те отново се събират, като Финикс се превъплъщава в историческата личност. Беше известно, че изпълнението на Финикс е толкова блестящо, че Ридли Скот е пренаписал сценария, за да пасне перфектно на актьора.

Първоначално за ролята на императрица Жозефин е трябвало да бъде Джоди Комър, с която Ридли Скот вече е работил в Последният дуел. Поради затруднения с графика е заменена с Ванеса Кърби. Снимките са направени във Франция, Англия, Малта и Мароко. Официално бе обявено, че е има шест големи сцени на сражение. Филмът е продуциран от Apple, но премиерата му започва в кината  с разпространение от Sony Pictures под формата на 160-минутна версия. В AppleTV+ той е с пълна 250-минутна версия.