Аквамен 2 и изгубеното кралство

Наполеон: Филмът (2023)

Napoleon
6.721 хил. гласа
Актьори
Vanessa Kirby, Ludivine Sagnier, Joaquin Phoenix
Режисьор
Ridley Scott
Сценарист
David Scarpa
Снимки
Lincoln, England, UK
Жанр
Драма, Екшън, Исторически
Година
Премиера в България
Държави
Англия, САЩ
Продължителност
2 ч 38 мин
Трейлър на Наполеон: Филмът (2023)
2 549
Абонирай се за YouTube канала ни
Историческият епос на Ридли Скот представя възхода на френския владетел и пагубната му връзка с императрица Жозефина.

Докато Наполеон Бонапарт се издига до император на Франция за твърде кратко време, той завладява сърцето на Жозефин дьо Боарне. Амбициозният му възход е бърз, но на заден план е зависим от съпругата, която оказва огромно влияние в живота му. Докато на бойното поле той е стратег, пълководец и прозорлив лидер, в отношенията му с Жозефина се води съвсем друга битка. Докато се опитва да покори света, ще може ли в същото време да се обвърже с невярната си съпруга? Филмът се фокусира не само върху тактическия гений на Наполеон и забележимите му победи. Той хвърля поглед върху разрушителната му връзка, с която води борба за нейното одобрение и признателност и която обаче го довежда до ръба на гибелта му.

Също така филмът отразява знаменитите му битки, амбициите и изумителния стратегически ум на военен визионер.

След като Хоакин Финикс вече е работил с режисьора Ридли Скот в Гладиатор, след 20 години те отново се събират, като Финикс се превъплъщава в историческата личност. Беше известно, че изпълнението на Финикс е толкова блестящо, че Ридли Скот е пренаписал сценария, за да пасне перфектно на актьора.

Първоначално за ролята на императрица Жозефина е трябвало да бъде Джоди Комър, с която Ридли Скот вече е работил в Последният дуел. Поради затруднения с графика е заменена с Ванеса Кърби. Снимките са направени във Франция, Англия, Малта и Мароко. Официално бе обявено, че е има шест големи сцени на сражение. Филмът е продуциран от Apple, но премиерата му започва в кината  с разпространение от Sony Pictures под формата на 160-минутна версия. В AppleTV+ той е с пълна 250-минутна версия.