Можеш ли да убиваш (2019)

7.220 votes
Актьори
Иво Йончев, Ивайло Драгиев, Живко Джуранов
Режисьор
Иван Ничев
Сценарист
Иван Ничев, Юрий Дачев
Снимки
Vidahim Vidin Bulgaria
Жанр
Драма
Година
2019
Премиера в България
Държава
България
Продължителност
1 ч 40 мин
Трейлър на Можеш ли да убиваш (2019)
2 851
Абонирай се за YouTube канала ни
Седем мъже на 30 годишна възраст решават да постъпят в армията, за да решат проблемите си с парите и мизерията. Това е разказ за България и народа в него, за болните теми, свързани с трудния живот и управляващите.
Разказ за няколко мъже от най-бедните части на България, които търсят всякакъв начин да избягат от мизерията и липсата на пари. Като решение те избират да станат войници. По време на бойните учения проявяват ентусиазъм, но в реалността не могат да преодолеят негативните си чувства към военната политика. След края на обучението им само един ще бъде приет, а останалите ще продължат да се мъчат с ежедневието си, надявайки се някой ден нещата да бъдат по-добри. Интересното за филма е, че сценария е писан 10 години, кастинга за актьори е отнел 3 години, а снимките са направени за 29 дена.

Следващите редове, който вмъкваме, са по думите на самия Иван Ничев: това е филм за съвременници, за България и за всички проблеми, които имаме днес. В него има от всичко по малко: усмивки и смях, на места има ирония, разбира се има и тъга. Това е снимката на нашата родина и живот. Режисьора до сега е правил всякакъв вид кино, включително и развлекателно, навлизал е във всякакви води, но този път иска да покаже тези, които управляват кораба наречен България. В нашия живот има много проблеми, които трябва да се решат сега, а не след години, защото народа достатъчно е чакал.

Филма е една метафора за това, какво може да направи човек в наши дни за да живее един по-сносен живот. Ничев твърди, че не засяга въобще военните, защото темата за българската армия е обширна. Тя няма никакво значение, а от значение са всички тези българи, които живеят в и извън България, и всички те познават трудния живот. Това което го е подтикнало да създаде филма е една статистика, която няма нищо общо с армията:  71% от 30-годишните хора, възрастта на най-силните им години, живеят заедно с родителите си и нямат никакъв самостоятелен живот.

Ничев казва, че всичко това, може да изрази само с един свой любим цитат:  “Писателят не може да служи днес на тези, които правят историята, той служи на тези които я изтърпяват”. А за армията и военните, според него, военния министър не говори за самолети, а за други неща, които са на толкова ниско ниво, че могат да се сравнят с циганските гета. Всеки българин трябва да гледа филма, за да разбера къде живеем и как да помислим, за да направим заедно живота си по-добър.

Такива бяха час от думите на Ничев в Радио Хоризонт и завърши с това, че наистина сценария е писан 10 години и все още е актуален, защото България с нищо не е помръднала от толкова дълго време.