Кунг-фу панда 4

Чалга Филмът (2023)

Актьори
Цветелина Стоянова, Елеонора Иванова, Любомир Нейков
Режисьор
Мариан Вълев
Сценарист
Мариан Вълев
Жанр
Драма
Година
2023
Премиера в България
Държава
Трейлър на Чалга Филмът (2023)
90 934
Абонирай се за YouTube канала ни
Филмът на Мариан Вълев илюстрира ефекта от чалга мейнстрийма, който е пропит в нашия свят, не конкретно в музиката, а в културата.

Мариан Вълев създава един модерен филм, който засяга най-нашумелия мейнстрийм в България, а именно чалгата. Сюжета се върти около момиче, живота на което е погълнат от чалга културата. Неговата мечта е да бъде известна певица и точно когато е на прага да я постигне, тя намира силно приятелство, което влиза в конфронтация с всичко, за което някога се е борила и мечтала. Тя е поставена пред дилема – дали да следва първоначалната си цел или да избере нещо по-висше, което се крие в приятелството и дълбоката философия на живота.

Филмът не разглежда чалгата само като музика, а като начин на живот. Като всичко останало в сферата на забавленията, тя е свързана с личности, неимоверно жълти клюки и скандали, които потапят феновете, променяйки начина им на живот. Те намират своите фигури на подражание в модата, домашните любимци, цитати, кухи лозунги за любовта и кратки фрази за смисъла ѝ в живота. Тя е пропита в целия свят около нас, а филмът няма за цел  да отрича нейния характер, нито пък да то одобрява. По-скоро сюжетните линии ще показват реалността, така каквато е и ще задават въпроси, на които всеки зрител ще има свой собствен отговор. Като в литературата, лентата ще загатва на зрителя, ще го подтиква да фантазира и част от нейните картини, ще бъдат проектирани в съзнанието, като зрителят ще си представя сцени и пейзажи, които липсват във филма. Тъй като всеки човек е различен, отговорите, представите и фантазиите ще са различни и най-вече близки до зрителя, с неговите ценности или убеждения, защото са създадени от самия него. В една такава игра на сенки, думи и картинни всеки сам може да види ефекта от чалга културата, да го почувства и да си зададен въпроса, “какво ако чалгата липсваше?”.

Филмът не визира конкретно музиката, а по-скоро всички негативни аспекти на нашия живот, които могат да присъстват от възпитанието на детето до характера и културата на възрастните хора. Но най-вече тя се крие в неправилните модели на подражание, които често са представени като “образци”. “Разни хора, разни идеали”, а в този случай са погрешните идеали.