Чалгата - българския феномен

България - една от най-бедните страни на Европейския съюз, става жертва на "културната" реалност, известна още като "чалгаризация".

Тази "чалга" дума произлиза от турската дума çalgı - свиря, музика. От своя страна, çalgı е производна на арабската дума шалга, която означава музика, музикант.. Реално "чалгата" е била популярната развлекателна музика на Османската империя. Репертоарът на съвременната чалгата е доста по-различен от този, който е бил някога, тъй като в нея са смесени български, арабски, турски, гръцки, римски мелодии и фламенко мотиви. В чалга песните откровено се говорим за характера и мечтите на някои българи, като бързо забогатяване и намирането на красива жена.

Какво казва музикалния стил за вашата личност?

"Кажи ми какви са приятелите ти, за да ти кажа какъв си ти." Кажи ми каква музика слушаш и ще ти кажа какъв си ти - но защо тук чалгарите се противят? Тези две изречения ме накараха да се замисля и да проверя, музиката в действително определели ли човека?

Възможно ли е плейлистите, които създавате, да разкрият информация за вашата личност? Проведено е изследване от Jason Rentfrow и Sam Gosling, които предполагаt, че музиката, която слушате може да доведе до изненадващи прогнози за вашата личност.

Например, учените са установили, че може да се направи точно преценка на нива екстровертност (импулсивност, темпераментност.. ), творчеството и непредубеденост на индивида, само от десет от любимите му песни.

Екстровертите са склонни да търсят песни с тежки бас линии, докато тези, които се радват на по-сложни стилове като джаз и класическа музика са склонни да бъдат по-креативни и имат по-висок IQ.

Супер мощни Неодимови магнити

Неодимовите магнити са най-силният вид постоянен магнит в търговската мрежа, които се считат за "Супер магнити". Те имат 18 пъти по-голяма магнитна енергия от обикновените магнити и до 2000 пъти по-голяма сила от собственото си тегло. Това е, все едно човек да вдигне Боинг 747!! Магнит с размер на монета, не може да се повдигне от прахосмукачка, а магнити под формата на кубче, 4cm³ трудно може да се отлепи с ръка. Обхватът на неодимови магнити е много широк. А колко дълъг е техния живот? Те губят 1% от магнитните си свойства в продължение на 100 годин

Бавноходки

бавноходка

Те са с размер около милиметър и половина. Съществували са още преди 500 милиона години и продължават да съществуват. Може би ще прозвучи като научна фантастика: това необичайно същество може да издържи на мъчителен спектър от условия като варене, замразяване, огромно атмосферно налягане, почти пълна дехидратация (липса на телесна вода) и излагане на големи количества на йонизиращи лъчения.

Музикални обувки – нека музиката бъде с Вас

А Вие искате ли да се откроявате в тълпата? Или просто искате да шокирате останалите? В първия момент се смеете не тези маратонки, а след това се чудите - колко ли струват? Но истинския въпрос е – ще имате ли смелостта на ги носите?

Обувки с генно модифицирана кожа от скат Rayfish

Компания Rayfish предлага нестандартни генетично създадени обувки за продажба, направена от генно инженерство на скатове.  Компанията твърди, че могат да вземат цвят на генетично модифицирани скатове,  които още не са родени.  Производството на обувки от естествена кожа на скат, започва от края на  2012. Компанията казва, че съществуват базови (стандартни)  разцветки , които се комбинират с други уникални цветове на скат..

Момче с ДЦП и силата на човешкия дух

Представяме Ви Панайот – момче на 26 години с ДЦП (Детска церебрална парализа), който продължава напред, въпреки коварната болест. Неговите постижение надхвърлят всякакви представи – на една тренировка той прави общо 200 набирания и 400 кофички.

Малките магии

Ето една малка магия. Ще видите 4 карти, намислете си една и след няколко секунди тя ще изчезне.