Какво казва музикалния стил за вашата личност?

“Кажи ми какви са приятелите ти, за да ти кажа какъв си ти.” Кажи ми каква музика слушаш и ще ти кажа какъв си ти – но защо тук чалгарите се противят? Тези две изречения ме накараха да се замисля и да проверя, музиката в действително определели ли човека?

Възможно ли е плейлистите, които създавате, да разкрият информация за вашата личност? Проведено е изследване от Jason Rentfrow и Sam Gosling, които предполагаt, че музиката, която слушате може да доведе до изненадващи прогнози за вашата личност.

Например, учените са установили, че може да се направи точно преценка на нива екстровертност (импулсивност, темпераментност.. ), творчеството и непредубеденост на индивида, само от десет от любимите му песни.

Екстровертите са склонни да търсят песни с тежки бас линии, докато тези, които се радват на по-сложни стилове като джаз и класическа музика са склонни да бъдат по-креативни и имат по-висок IQ.

 

Професор Adrian North от Heriot-Watt University в продължение на три години изследва 36 000 души от 60 страни за да оцени индивидуалната личност в широк спектър от музикални стилове. Той изследва аспектите на личността чрез въпросник, който съшо така съдържа 104 различни музикални стила.

Професор Adrian North казва: “Хората определят себе си чрез музиката и са свързани с други хора чрез нея, но ние не разбираме в детайли как музиката е свързана с идентичността. Винаги сме подозирали връзка между музикалния вкус и индивидуалността. След това изследване, за първият път сме били в състояние да го погледнем реално и подробно. Никой, никога не е направил това в такъв мащабен размер.”

 

Поп и Dance музика

Предпочитате ли да слушате най-добрите 40 поп хитове? Най-новите песни на Rhianna, Селена Гомез и Flo Rida? Ако е така, има високи шансове да сте сред широко скроените и конвенционални хора. Докато любителите на поп музиката се считат за общителни

и имат високо самочувствие, учените смятат, че те показват липса на креативност и сръчност, в сравнение с другите жанрове, както и склонност лесно да бъдат обезпокоени. Хората, които непрекъснато повтарят хит-синглите, може би използват това за регулиране на настроението си, тъй като е доказано, че при слушане на любими песни мозъкът освобождаването допамин.

 

Рап и Хип-Хоп

За феновете на Snoop Dogg и Dr. Dre – независимо от стереотипа, че любителите на рап са по-агресивни или в музиката има насилие, учените всъщност не откриват такава връзка. Феновете на рап са склонни да имат високо самочувствие и обикновено няма отличителни черти в характера, спрямо останалите. Енергични и ритмични те се радват на социалните аспекти на музика: пеене и танци, които обичат да преживяват заедно с други хора, вместо сами със слушалките. Те имат качеството, да избъбрят мисли, веднага след като са се формирали.

 

Кънтри музика

Бихте ли предпочели да гледате CMT вместо MTV? Докато при повечето песни в центъра застава разбитото сърце, то хората които принадлежат към този жанр са склонни да бъдат емоционално стабилни.

 

 

Heavy Metal и рок

Оказва се, че те не са толкова странни, колкото изглеждат. Според психолога по музика – Ейдриън Норт, който е изследвал хиляди участници дори и фенове на тежкия метъл, той дава доста деликатни резултати. Той установява, че те не са “един и същ тип” както останалите любителите на музика.

Класически рок и хеви метъл

Те са творчески надарени и спокойни със себе си. Като недостатък, може да се каже, че те са по-егоцентрични от други слушатели, както и не обичат да работят усилено. Подобно на поп феновете, те също извозват хитовете за регулиране на настроението си и често свързват песните с интензивни емоционални преживявания.

Инди рок

За разлика от горе посочените, те не са творчески надарени. Отворени са за нови преживявания, но имат ниско самочувствие и работна етика.

Пънк

Интензивни, енергични и с ниско ниво на съпричастност.

 

Класическа музика

Блестящи и сложни е перфектното описания на хората, които я слушат. Обикновено са по-интровертни,  но също са спокойни със себе си и света около тях. Те са креативни и имат добро чувство за самоуважение. Те обичат да посещават театри, да обсъждат впечатленията от преживяното и са много общи с метъл феновете, но в повечето случаи по-възрастни. Те също така могат да бъдат по-умни. Според други проучвания, студентите, които обичат Бетховен има по-високи SAT резултат от останалите. Що се отнася до най-ниските резултати, те обичат Лил Уейн, но нека това не е мнението за хип-хоп фенове.

Чалга и поп-фолк

Въпреки, че Adrian North е правил своя тест с 104 различни музикални стила, аз не намерих информация за чалгата, което означава, че чалгата е “няма такава музика”. Извода за феновете на чалгата е направен въз основа на тази статия, която показва, чалга “културата” в България. От интелектуална гледна точка, точка ако в началото имаше циганска музика и чалга, сега има само чалга! Никой уважаващ себе си човек, няма да пее “дигири дай дай, дигири дай дай”, както и танци от тип, “циганск кючек”.

Ако се замислим над резултатите на Adrian North, чалга феновете спадат най-много към поп музиката и бавни песни с тъжни чувства. Следователно те са конвенционални хора със стереотипи, не са добри в мисленето и креативността. Друго, което може да се добави са съвременните чалгари, че предпочитат да заменят релаността, която не им харесва, с чалга утопията. Вместо да се опитат да променят нещо ( градени на кариера, професионално израстване) те предпочитат да заменят сивата реалност с най-примитивни песни с еротични и вулгарни мотиви.

 

Заключение

Хората, които предпочетат по-бавна, по-гладка и ниско енергична музика са по-съпричастни и емоционални. Обикновено по-съпричастните обичат музика, която предимно е съсредоточена върху негативните и тежки емоции подобни на депресия.

Любителите на рок, хип-хоп и хаус, за разлика от тях са по-добри в структурното мислене и по-логични. Те обичат да се наслаждават повече на положителна енергия и емоциите на щастието. 

Конвенционалните, праволинейни хора със стереотипи, които по-лесно се обиждат, засягат и могат да се разтроят, слушат модерните поп и денс хитове. От другата страна застават любителите на рап, хаос, рок и метъл, които са психически по-стабилни, по-креативни и по-добри в мисленето. На върха на креативността и логическото мислене застават феновете на класиката, които лесно могат да уловят сложен ритъм, изпълнен с повече музикални инструменти. Точно това е трудно на поп и денс феновете, които предпочитат възможно най-просто ритми, с малко на брой писти от тонове.