Бавноходки

bavnohodka2Те са с размер около милиметър и половина. Съществували са още преди 500 милиона години и продължават да съществуват. Може би ще прозвучи като научна фантастика: това необичайно същество може да издържи на мъчителен спектър от условия като варене, замразяване, огромно атмосферно налягане, почти пълна дехидратация (липса на телесна вода) и излагане на големи количества на йонизиращи лъчения. Те живеят в океана на 7 000 метра дълбочина и в Хималаите, в зависимост от техния вид.

 

 

 

Този организъм издържа на:

  • облъчване с радиация, 500 пъти по-голяма от тази която е смъртоносна за човека
  • издържат при температура 150 °C
  • издържат при температура -200 °C, а дори няколко часа при абсолютната нула -272 °C
  • налягане от 6 000 атмосфери
  • правен е експремиер при който бавноходки са изведени в орбита около земята. Така те са оживели на комбинация от ниска температура, вакуум и слънчева радиация.

Има случаи при които бавноходки оцеляват заедно с падналите космически тела на земята. Това е доказателство, че те могат да оцелява в супер екстремни условия.

Как оживяват при замърсяване

Когато един организъм замръзне той гуми 99% то водата си. При такова замръзване клетките се разрушават и не е невъзможно организма да оживее. При бавноходките това не се получава, защото има вещество което не позволява клетките да се разпаднат. При 99% губене на телесната вода, това вещество не позволява клетъчните структури да се приближат толкова силни една до друга, че да се разрушат.

B�rtierchen, Echiniscus granulatus 700:1 Water Bear