Супер мощни Неодимови магнити

В света съществуват 3 сили: гравитация, магнитна и атомна сила. Всеки е чувал за атомната бомба, тъй като тази сила е най-голяма, а най-слаба е гравитация. Тук следва въпроса – колко силен може да бъде един магнит? А знаете ли, че съществуват постоянни магнити, с тежест 500 грама, които имат силата да повдигнат 1 тон?

 

Неодимовите магнити са най-силният вид постоянен магнит в търговската мрежа, които се считат за “Супер магнити”. Те имат 18 пъти по-голяма магнитна енергия от обикновените магнити и до 2000 пъти по-голяма сила от собственото си тегло. Това е, все едно човек да вдигне Боинг 747!! Магнит с размер на монета, не може да се повдигне от прахосмукачка, а магнити под формата на кубче, 4cm³ трудно може да се отлепи с ръка. Обхватът на неодимови магнити е много широк. А колко дълъг е техния живот?  Те губят 1%  от магнитните си свойства в продължение на 100 години.

 

Мощните магнити разбиват всякакви предмети

Дори и да се постави предмет между тях, никога не трябва да се оставят на свободно привличане. Все един предмет, който е между тях, ще бъде повреден. Силата на привличане е толкова голяма, че твърдите предмети ще се приплъзнат по гладката им повърхност и магнитите отново ще се сблъскат.

Супер мощни Неодимови магнити Трейлър
434
1
1
Присъединете се към YouTube канала ни

 

 

Сблъсък на два магнита

Понякога е трудно да си представим нещо, което не сме виждали, а още по-трудно да го повярваме. Тези магнити никога не трябва да се доближават един до друг! Техния сблъсък е толкова силен, че те буквално могат да се взривят. Дори малките парченца, които полетят във въздуха, има опасно да наранят човек.

Супер мощни Неодимови магнити Трейлър

 

 

Задържане на 35 кг. във въздуха

Ако искате да си купите такъв магнит, ще забележите, че в характеристиките има стойност в килограми. Това е максималната тежест, която може да повдигне магнита при контакт с материала. Тъй като това в домашни условия това няма как да се направи, на видеото виждаме магнит с капацитет 1200 кг, как задържа 35 килограма.

Супер мощни Неодимови магнити Трейлър

 

 

Сила на отблъскване

Съвсем малки магнити, които може да си купим на стойност от 60 лв, имат капацитет 100 килограма. Два такива магнита много трудно могат да се доближат, когато ги обърнем с едноименните полюси. В този случай силата между тях се увеличава повече от дойно! Една такава двойка магнити могат да повдигнат не само 1 човек, но дори 5-6 души!

Супер мощни Неодимови магнити Трейлър

Разделяне и слепване на силни магнити

В последното видео ще видите начин, по който два силни магнита могат да се разлеят и отново слепят. Дори магнитите, които се продават в интернет за слепени по този начин, с материал между тях. Например може да видите в aliexpress видео на разопаковани на пратка с два магнита. Според характеристиките той има сила “Max Magnetic pull force: ca.198 kg”, но видеото е на други, по-слаби магнити.

Супер мощни Неодимови магнити Трейлър

 

 

Повече информация

 

Защо са по-силни?

Силата на неодимови магнити се дължи на факта, че кристална структура на материала, се състои от микрокристални зърна, магнитните оси на които са подредени в една и съща посока. Материала има устойчива кристалната решетка, която се противопоставя на  размагнитване.

 

Кога са открити?

Тези магнити са открити през 1982 г., а в момента Hitachi притежава над 600 патента, както и други китайски компании имат лицензи, поради което китайците са се превърнали в доминираща сила на неодимови магнити.

 

Лесна изработка

Класически праховата металургия – суровините от неодим, бор и желязо се разтапят в пещ, след това се поставят в калъп, където се охлаждат и накрая се намагнетизират.

 

Класове

Те се оценяват според максималната енергия на магнитния им поток. По-високите стойности означават по-силни магнити и варират от N35 до N52.

 

Корозия

Този материал е уязвим на корозия. Тя може да доведе до сериозно влошаване, включително разпада на малки магнитни частици. За да се предпази материала, се добавя защитно покритие от никел.

 

Опасностите 

Поради по-голямата сила има опасност от наранявания. Магнити с размер 5х10 см, могат да причинят увреждания на пръстите, при притискане между два магнита. Дори могат да причинят счупване на костите. Силни  магнити, които са твърде близо, могат да се ударя с такава сила, че парченцата, които се разбият от тях, да причинят наранявания.

 

Приложения

  • В механизма на четящата глава на търтите дискове
  • Магнитен резонанс (MRI)
  • В механиката на електронните цигари
  • Брави за врати
  • Високоговорители и слушалки
  • Електрически двигатели
  • Електрически генератори