Радиограмофон (2017)

770 votes
Актьори
Alexander Hadjiangelov, Aleksandar Aleksiev, Yana Titova
Режисьор
Rouzie Hassanova
Сценарист
Alexander Hadjiangelov, Aleksandar Aleksiev, Yana Titova
Жанр
Драма
Година
2017
Премиера в България
04 Май 2018
Държава
Bulgaria
Трейлър на Радиограмофон (2017)
4.7 / 5 - 3 vots
762
4
0
Присъединете се към YouTube канала ни
България през 70-те години, когато е под комунистическия режим. Всяко религиозно или музикално замърсяване от запад се смята за национална заплаха. Баща ходи на почти 100 километра, за да стигне до най-близкия град и да си купи ново радио за сина си, обсебен от рокендрола.
Ако можем да кажем нещо за 35-ия филмов фестивал “Златна роза”, то е впечатляващия брой 16-те нови български филми, които са вдъхновени от миналото. В това число продукцията на Ружи Хасанова не е изключение. В началото на 70-те години в Родопите, драмата изследва изпитанията на местната мюсюлманска общност, потисната от комунистическия режим.
Сценарият, има две интересни централни точки. Едната е силата на музиката, докато следваме малкия герой Ахмет, слушайки забранена музика. Другият е инстинктивната реакция на местния комунистически представител, Захариев срещу злоупотребите. Изглежда че той е готов на всичко за да се съобразява с решението на партията, която иска всички мюсюлмани в региона, за да сменят имената си с християнски. На кръстопътя на тези гледни точки застават родителите на Ахмет – Али и Ясмин. Когато радиото се чупи, Али трябва да пътува до град над планините. Това негово пътуване се превръща в символ на освободително начинание, целящо да се противопостави на потисниците.

Тихият и спокоен живот в подножието на Родопите, където отглеждането на тютюн е важен начин за изкарване на прехраната. Филма е изграден с контрастните изгледи на българска природа.

От редакцията на сайта

Описанието е хубаво, но само на мен ли ми изглежда като антибългарски? Според режисьора Рузие Хасанова (тя е българка, да се отбележи, поне така казва) филма засяга музиката, как тя определя нашата личност и избор в живота и следователно комунизма руши всичко това. Аз не разбирам, защо трябваше главните потърпевши да са помаци, а потисниците българи?

 

 

Добави ревю