Златната петорка (2016)

7.5180 votes
Актьори
Slavko Stimac, Petre Arsovski, Jana Stojanovska
Режисьор
Goran Trenchovski
Сценарист
Bratislav Tashkovski, Biljana Garvanlieva
Снимки
Macedonia, Strumica
Жанр
Драма, Исторически
Година
2016
Премиера в България
Държава
Македония
Продължителност
1 ч 23 мин
Бюджет
€300,000
Трейлър на Златната петорка (2016)
324
Създаден по действителните събития през 1951 година, когато през комунистическите години са убити петима студенти. Петдесет години по-късно се появява свидетел, който разкрива до момента мистериозния случай.
През 1951 година се развива историята на няколко приятели: Джиджи, Маки и Ката. Те са верни и добри приятели, които винаги подкрепят своите младежки идеи. Въпреки това, отношенията им рязко се променят от момента, в който двама от тях решават да се сгодят, от което Джиджи ревнува. В периода на комунистическите ликвидации се появяват убийства на петима ученици, сред които е Маки. По-късно града е потресен от новината за убийство на петимата младежи, след които е и Маки. Мистерията продължава десетки години, без да има разкритие и наказание.
Петдесет години по-късно, един човек на име Алаветти, който е свидетел и изследовател, решава да разкрие случая, с който толкова години е живял с желанието, някой ден да покаже истината. Неочаквано от всички, той се завръща в родния си град с историята “Златната петорка”. Неговите познания и тайни поражда много въпроси в семейството на Ката и Джиджи.
Филмът е вдъхновен от истинските събития през 1951 г. – ликвидацията на пет студенти от Струмица, който беше част от република Югославия. Филмът завършва с посланието: Никога повече няма да се повтори времето, когато поради идеи се убиваше, а поради мислене се умираше. Проклета да е историята и наивността, с която убиваме и умираме в страна, в която не се виждаме, а само гледаме идеи, които неминуемо ни изяждат и изгарят.