Златната петорка (2016)

7.6190 votes
Актьори
Slavko Stimac, Petre Arsovski, Jana Stojanovska
Режисьор
Goran Trenchovski
Сценарист
Bratislav Tashkovski, Biljana Garvanlieva
Снимки
Macedonia, Strumica
Жанр
Драма, Исторически
Година
2016
Премиера в България
Държава
Македония
Продължителност
1 ч 23 мин
Бюджет
€300,000
Трейлър на Златната петорка (2016)
451
Абонирай се за YouTube канала ни
Създаден по действителните събития през 1951 година, когато през комунистическите години са убити петима студенти. Петдесет години по-късно се появява свидетел, който разкрива до момента мистериозния случай.
През 1951 година се развива историята на няколко приятели: Джиджи, Маки и Ката. Те са верни и добри приятели, които винаги подкрепят своите младежки идеи. Въпреки това, отношенията им рязко се променят от момента, в който двама от тях решават да се сгодят, от което Джиджи ревнува. В периода на комунистическите ликвидации се появяват убийства на петима ученици, сред които е Маки. По-късно града е потресен от новината за убийство на петимата младежи, след които е и Маки. Мистерията продължава десетки години, без да има разкритие и наказание.
Петдесет години по-късно, един човек на име Алаветти, който е свидетел и изследовател, решава да разкрие случая, с който толкова години е живял с желанието, някой ден да покаже истината. Неочаквано от всички, той се завръща в родния си град с историята “Златната петорка”. Неговите познания и тайни поражда много въпроси в семейството на Ката и Джиджи.
Филмът е вдъхновен от истинските събития през 1951 г. – ликвидацията на пет студенти от Струмица, който беше част от република Югославия. Филмът завършва с посланието: Никога повече няма да се повтори времето, когато поради идеи се убиваше, а поради мислене се умираше. Проклета да е историята и наивността, с която убиваме и умираме в страна, в която не се виждаме, а само гледаме идеи, които неминуемо ни изяждат и изгарят.