Лоши момчета 4: Всичко или нищо

Немилосърдната красавица (2023)

La Belle Dame sans Merci
Актьори
Винсент Моли, Нели Дренска
Режисьор
Николай Богомилов
Сценаристи
Николай Богомилов, Винсент Моли
Жанр
Драма
Година
Премиера в България
Държави
Продължителност
1 ч 33 мин
Трейлър на Немилосърдната красавица (2023)
331
Абонирай се за YouTube канала ни
В българския филм се разказва за реално съществувалия Франсоа Вийон - поет, изпреварил времето си, многократно осъждал несправедливостта, за което платил с трагичната си смърт.

Филмът ни принася във Франция в епохата на средновековието. Главния герой Франсоа Вийон много наподобява Дон Кихот, с тази разлика, че е поет, перото на който не се харесва от обществото, защото го критикува. Критиките му са свързани с вените общочовешки ценности, които е нямало епоха да не бъдат потъпквани. Понякога импулсивен и избухлив, опитите му да пропука обществото, няма да доведат до нищо добро за него. Когато търпението се изчерпва, срещу него е формиран заговор. Франсоа е нападна и в паниката си убива човек. Изплашен той бяга от своето селището и се натъква на приказен град, в който кралицата се влюбва в него. Нищо на този свят не идва лесно, дори и любовта. Въпреки чувствата си, той вижда в лицето на кралицата своята гибел. Внезапно тя умира, а поета потъва в дълбока скръб.

Филмът е посветен на действително реално живялата личност Франсоа Вийон.

Режисьорът Николай Богомилов е изследвал живота и събитията на Франсоа, живял през 15-ти век във Франция и стига до заключението, че той е с богомил с български корени. За разлика от това, което се знае за Франсоа, Николай Богомилов се натъква на съвсем противоречива истина. Според Богомилов Франсоа не е бил разбойник или крадец както се твърди за него, а честолюбив мъж, но именно заради тази своя черта често плаща висока цена. Не случайно в анонса си споменахме Дон Кихот, който по пътя си да върши добро, често е поругаван, осмиван и обвиняван в какво ли не. Това е пътя не пътя, който извървява честни човек – един върши добро, друг спи спокойно и така върви света. Като човек, който е изправил времето си, Франсоа не се е примирил с несгодите и несправедливостта. За упреците си е бил наказван и наистина е извършил убийство с цел самозащита. Понеже историята се пие от силните и най-вероятно за това е останал с този облик, противоречие на истината. Той е бил непознат за своето време, а произведенията му за били оценени години след смъртта му. Франсоа Вийон оказва силно влияние на поетите в края на епохата, която толкова много упреква – средновековие. След нея идва ренесанса – периода на пробуждане на културата и красотата в нея. Вероятно ако Франсоа се беше родил век по-късно, сега в биографията му нямаше да бъде изпълнена с кражби и побои.

Филма Немилосърдната красавица ни намеква, че човек няма една история, а две – тази, която е написана от неговото време и онази, която пише за бъдещите поколения.