Кралството на планетата на маймуните

Късата клечка (2022)

The Short Straw
5.857 гласа
Актьори
Китодар Тодоров, Никола Стоянов
Режисьор
Димитър Петков
Сценарист
Димитър Златинов
Жанр
Драма, Криминален
Година
Премиера в България
Държава
Продължителност
1 ч 26 мин
5 903
Група полицаи заплитат интрига, която започва с квартален скандал около изневяра. Постепенно те са принудени да не спират да лъжат, от което следват поредица от престъпления и кулминира в убийство.

Началник на полицейско управление напуска нощното си дежурство, за да прекара вечерта с любовницата си. Въпреки че колегите му са наясно със скандалната изневяра, в която неволно са въвлечени, те прикриват отсъствието му. Това, което на пръв поглед започва с един безобиден романс, ще има непредсказуеми последици. Полицаите са въвлечени в поредица от лъжи, интриги, измами, които придобиват все по-големи мащаби. Идва момент, в който са принудени да не спирт да лъжат, защото тъмните им дела ще излязат наяве.

Мотото на филма е Генезиса на злото, който хвърля светлина там, където никой не поглежда: злото поражда зло и докато мнозина омаловажават и най-малките проблеми в обществото ни, малцина виждат, че именно това заплита хората и ги превръща в зависими от злото – било то лъжи, измами, пороци… Голяма част от хората таят напразно надежда, че нещо ще се подобри с промяна на управлението, политиката дори и с появата на нова знаменитост или публично лица. Горчивата истина е, че то никога няма да стане, защото системата и  управлението винаги са се използвали за лични цели, амбиции и облагодетелстване, а не за всеобща справедливост. Когато всеки един чака промяна, идват единствено обещанията за нея, прикриващи жестокия свят, в който живеем. Късата клечка проследява ДНК-то на обществото ни, което преди и сега е едно и също. Всеки режим и всяко управление не може да съществува без насилие. Корумпирани връзки, които се основават на изнудване, тайни, които трябва да бъдат укривани с лъжи, всички тях можем да ги назовем с една дума зависимост.

Действията на филма не се развиват в настоящето, защото това би превърнало филма в новина. Той отразява история от миналото, за да може зрителя да бъде отчужден от нея, а по-близо до мотивите, които са ясни: всичко продължава да се случва и днес. Това не са проблеми на епохата, а на човечеството.