Аз, Даниел Блейк (2016)

7.942 600 votes
Актьори
Dave Johns, Sharon Percy, Hayley Squires
Режисьор
Ken Loach
Сценарист
Paul Laverty
Снимки
London, UK, England
Жанр
Драма
Година
2016
Премиера в България
21 Април 2017
Държава
UK, Belgium, France
Продължителност
100 мин.
Трейлър на Аз, Даниел Блейк (2016)
4 / 5 - 2 vots
360
3
0
Даниел Блейк, както всеки обикновен англичанин, винаги си е плащал данъците, но сега когато има здравословни проблеми и става зависим от социалната система, тя не му помага. Държавата го отпраща в кръг от искания, правила и отговорности, и не му помага по никакъв начин. Един ден той се запознава с Кейти и техните деца, които се оказват много солидарни, за разлика от служителите на държавните институции.
I, Daniel Blake (2016)

Това е един от най-добрите филми за 2016 – победителят на филмовия фестивал в Кан – 2016. Не е нужно, човек да бъде 59-годишният дърводелец от Нюкасъл, като Даниел, за да знае на какво е способен механизма на бюрократична система – може да съсипе мечтите и разруши вярата ни в логиката и капацитета на системата.

Даниел има дълга и успешна кариера – смях, сълзи, драма, остри емоции, борба, триумфира, неизменна човечност и доброта на лице, което иска да преодолее глупостите на системата. Той посещава медицински специалист, който му задава въпроси за да определи колко време ще трае неговия отпуск по здравословни причини. Блейк оцеля след сърдечен удар и сега не може да се върне на работа, без помощ. Но бюрократите не му дават помощ, а само въртят мъжа от офис на офис, от врата на врата и никакъв резултат. Той е подложен на поредица от изпитния, самотен вдовец, на който системата, която е изградена не от хора, а от някакви служители, няма намерение да помогне.
Кати, е разведена майка с две деца, които идват в Нюкасъл, в търсене на работа и нов живот. Жената има проблем, подобен на Блейк и това е началото на тяхното приятелство. Блейк все още имат шанс отново да започнем да живеем като пълноправен човек и да се насладите на работата, общуването с приятели, на слънцето, което продължава да расте всеки ден и да го дарява с нова надежда и живот.