Ел Фанинг

Ел Фанинг
Elle Fanning
Дата на раждане
09 Април 1998
Роден град
Кониърс, Джорджия
Възраст
25
Националност
САЩ
Богатство
$ 6 мил.
Височина
1.74
Първи филм
Моят съсед Тоторо (1988)
Най-добър филм
Жените на 20 век
Най-лош филм
Таткова градина

Мери Ел Фанинг стартира своята актьорска кариера, когато е почти на 3 години във филма Аз съм Сам (2001), в който участва заедно със сестра си. Актрисата е известна с впечатляващите 30 филмови участия до 18 години.

 

 

Ранна възраст

Въпреки че първото ѝ име е Мери, тя харесва повече второто, което и избира за сценично име. Тя е родена в семейство на професионални спортисти с ирландски и немски корени: майката ѝ е била тенисистка, а баща ѝ бейзболист, който по-късно започва да продава електроника в Лос Анджелис. Тя е по-малката сестра на Дакота Фанинг. Ел проявява актьорския си талант още на 3-годишна възраст, когато получава първите си роли и това са главно героите на сестра си в по-ранна възраст. Въпреки успешния старт на филмовата си кариера, тя не забавя следването си. Актрисата признава, че би искала да се занимава с фотография или да пише книги. През свободното си време ходи на танци. Освен актьорството, работи като модел, представящ различни марки козметика и дрехи.

 

Актьорска кариера

Кариерата на двете сестри е свързана с Шон Пен, който забелязва талантливите момичета по време на прослушване за филма Аз съм Сам (2001) и им предлага роля на един и същ герой в различна възраст. Филма се явява първата поява на Ел на големия екран. Преди това участва в озвучаването на анимацията Моят съсед Тоторо (1988). През 2006 г. участва във Вавилон (2006), където на снимачната площадка е с Брад Пит и Кейт Бланшет. През 2014 г. тя прави истинския си пробив в киното с участието в Господарка на Злото.