Дуейн Джонсън (Скалата)

Dwayne Johnson
Дуейн Джонсън (Скалата)
Дата на раждане
02 May 1972
Роден град
Хейуърд, Калифорния
Възраст
52
Националност
САЩ
Псевдоним
Скалата
Богатство
$ 320 мил.
Височина
1.92
Първи филм
USWA Championship Wrestling
Най-добър филм
Бързи и яростни 5
Най-лош филм
Феята на зъбките

Нови и очаквани филми

  1. Red One (2024)
  2. Смелата Ваяна 2 (2024)

Дуейн Джонсън или може да ви е по-известен с името “Скалата” – борецът, актьорът, бизнесменът, който е направил това име за себе си. Отне много усилия и компромиси, но той изгради тази кариера от нулата, като успешно се прехвърли между всички тези “работни длъжности”.

Той бе включен в рекордите на Гинес като най-високо платен актьор в първата си главна роля. Актьорът получи 5.5 милиона долара за дебютната роля във филма “Мумията се завръща“.

Лявата ръка на Дуейн Джонсън, част от гърба и гърдите му са покрити с татуировка. Това е частична полинезийска татуировка, която се прави според самоанската култура. Тя съдържа житейската история на бореца и личните му ценности.

 

Ранна възраст

Роден е в Америка, а неговата етническа принадлежност е полинезийска и канадска (Нова Скотия), но по-важно е, че Скалата идва от семейство на борци. Дядото, бащата, чичовците и братовчедите на Дуейн са живеели с този спорт. Дори майка му и бабата му са участвали в борби. Майка му е била организатор на съпруга си, а баба му е била директор на женския клуб. Баща му постоянно се местил от едно място на друго, така че Дуейн сменям много училища. Той учи в нова Нова Зеландия, Хавай и завършва в Пенсилвания.

От ранна възраст присъства на тренировките на баща си, а от 12-годишен баща му започва да го обучава.

В гимназията започва да играе футбол и показва толкова добри резултати, че няколко университета му предлагат обучение. Дуейн се записал в катедрата по психология и криминология на Университета в Маями и успешно завършил обучението си през 1995 г. Той би могъл да продължи кариерата си във футбола, но в този момент решава да започна с борбата.

 

Борба

Дебютът на Дуейн е през есента на 1996 г. Той се появи пред публиката като Роки Майвия, а в края на същата година вече спечели първото първенство. Борецът се опита да действа справедливо, без да нарушава правилата. Отначало зрителите го харесваха, но бързо се притесниха. По време на мачовете, Джонсън беше канен, но зрителите често искаха да си тръгне. Спортистът реши да си вземе почивка.

Дуейн се върна на ринга като лошото момче, Скалата. Това име подчертава забележителните параметри на бореца – височина 196 см и теглото от 118 кг. Новия имидж и стил на бореца, увеличава неговата популярност. Той се нарича “народния шампион”, тъй като публиката го обичаше и подкрепяше. След завръщането си и до края на кариерата като качист, Скалата стана 17-кратен световен шампион.

 

Филми

Творческата биография на Дуейн Джонсън в киното започва с хит.

Холивудските режисьори започнаха да се интересуват от Джонсън през 2000 г., след издаването на книгата му “The Rock Says”. Същата година той беше поканен да играе във филма “Мумията се завръща”. За това участие, дебютантният актьор получи безпрецедентна такса от 5.5 милиона долара и той бе включен в рекордите на Гинес.

Следващата му роля беше водеща. Той участва във филма “Кралят на скорпионите“. През 2011 г. започва снимането на “Бързи и яростни” с неговото участие. Поредицата се фокусира върху състезанията и конфронтацията между престъпници и полиция, които се решават с помощта на мощни автомобили. Дуейн се присъедини към популярния франчайз от петата част. Ролята на агента Хобс бе променена специално заради актьора. Вин Дизел зае основната роля в този филм, както и в други части от поредицата.

Дуейн е звезда не само в екшън филмите. Той също е предпочита от зрителите в комедии, като например Феята на зъбите и Игра по план.

През 2014 г. премиерата на Херкулес се проведе с Джонсън в главната роля. През пролетта на следващата година Furious 7 беше пуснат с участието на актьора, а през 2016 г. се появи и комедията Агент и 1/2. В комедията той заема ролята на Боб Стоун – израснал като дебело момче, на което всички ученици са се смеели и подигравали, а 20 години по-късно той става супер шпионин с впечатляващи мускули. Той взема старият си приятел (Кевин Харт) за партньор, който работи като счетоводител и само мечтае за приключения, преследвания и престрелки.

Популярността на Дуейн постоянно нараства. Снимките му са насрочени за години напред, а в социалните му профилите му има близо 100 милиона фена.

 

Личен живот

 

Дуейн Джонсън живее с Дани Гарсия дълги години. Бъдещия актьора се запознава с нея когато учи в университета и се влюбва. Те живееха в брак в продължение на седем години, а през 1999 г. официално се ожениха. През август 2001 г. Джонсън става щастлив баща.

Дани и Дуейн живеят заедно още шест години, а след това официално обявиха, че са се разделили. Дани живее заедно с дъщеря си, а Джонсън осигурява издръжката на детето. След развода двойката успя да поддържа приятелски отношения.

 

Скоро след развода, Дуейн започва да се среща с Лорън Хашиян. На 16 декември 2015 г. стана известно, че Дуейн стана баща на второ деца. Новата любима ражда дъщеря, Жасмин. На 18 август 2019 г. двамата сключват брак.