Вин Дизел

Vin Diesel
Вин Дизел
Дата на раждане
18 July 1967
Роден град
Аламида, Калифорния
Възраст
56
Националност
САЩ
Богатство
$ 225 мил.
Височина
1.82
Първи филм
Бездомници (1997)
Най-добър филм
Спасяването на редник Райън
Най-лош филм
Мисия Вавилон

Истинското му име е Марк Синклеър Винсънт. Той избива своето сценично име Вин Дизел, за да запази личния си живот далеч от медиите.

 

Биография

Националността на актьора остава загадка и днес. Има версия, че е наполовина италианец, наполовина афроамериканец. Други твърдят, че Дизел многократно е подчертавал, че етническият му произход е “смесен”: майка му има английски, немски и шотландски корени, а баща му определено е принадлежал към друга раса, вероятно също смесена.

Като млад той е бил твърде слаб и за това е започнал да ходи на фитнес. Едва ли на някой от приятелите му е хрумвало, че благодарение на постоянните посещения на фитнес, ще се превърне в почти 100 кг. мускули, при ръст 183 см.

Използвайки нови възможности, той става охранител в нощен клуб в Манхатън. Тук прекарва 3 години с обръсната глава и променено име – Вин Дизел. След това става студент в Hunter College, където изучава английски език и класическа литература. Той не успява да завърши, но вместо това пише сценарии, които в бъдеще ще изиграят особено важна роля в живота на му. През 1987 г. решава да атакува Холивуд. Никой не отделя особено внимание към бившия охранител, при което той не се отказва и решава да се върне в Ню Йорк.

 

Семейство

Майката на Дизел, Делора Винсънт е успешен астролог. Въпреки че в нейните произведения липсва оригиналност, те са написани на шотландски, немски и английски език. До момента Вин Дизел не е имал шанс да се срещне с биологичния си баща. Той е отгледан от втория си баща Irving Vincent, който е ръководител на театър както и инструктор по актьорско майсторство. Актьорът винаги замълчава, когато става въпрос за семейния му живот, преди филмовата му кариера. Той има три деца с дългогодишната си приятелка Палома Хименес. Неговите братя и сестри включват Пол, Тим и Саманта Винсънт.

 

Личен живот

Мускулестият красив мъж никога не страдаше от недостиг на фенове. Личният живот на Вин Дизел има много истории с красавици, чиито имена са широко известни в Холивуд. Една от тях беше Мишел Родригес. Той намери лично щастие с мексиканския модел Палома Хименес. Третото си дете, Паулина е кръстено на починалия приятел Пол Уокър.

 

Близнака на Вин Дизел

 

В средата на 2016 г. имаше слуховете и спекулациите за брат-близнак на Вин Дизел. Вин беше поставен пред труден момент, да се изправи пред медиите, до които достигнаха тези слуховете. Явно той наистина е имал брат близнак, който е живял далеч от светлината на прожекторите, разбира се докато не го застигат. В интернет циркулираха снимки за предполагаемия му близнак, при които изобщо нямаше прилика. Накрая Вин беше уморен и му бе предложено да публикува снимка на истинския си брат, само за да престанат медиите. За разлика от снимките, които се въртяха в сайтовете, показването на истинския му брат, беше нещо като спектакъл, който още повече разпали бръмченето.

 

Истинската самоличност на близнакът на Вин беше разкрита като Пол Винсент, роден в същия ден като Вин (Марк Синклер). Затова избра да използва истинското име на брат си (или поне кратката форма) като свое сценично име – Винсент. Звездният актьор на Последният ловец на вещици реши да пусне снимка на брат си и да обяви край на мистерията, която медиите толкова обичаха. След този момента, той моментално грабна вниманието на последователите на Вин.
Още през 2006 г. той напомнил на медиите, че обича личния си живот и няма да го излага пред тях, както правят другите актьори. Вероятно това е една от причините да предпочита сценичното си име пред истинското.

 

Филми с неговия брат

След разкриването на тази идентичност е нормално феновете да очакват, брат му да получи шанс за участие във филм или поне няколко сцени. Това обаче най-вероятно никога няма да бъде, защото Пол харесва семейството си и иска да живее извън светлината на прожекторите.

 

Ранна възраст кариерата

Неговият баща е учител и театрален режисьор, което тласка момчето да продължи да играе за неговата трупа и дори достига до Бродуей. На 7-годишна възраст прави първия си опит в театър благодарение на любопитен инцидент. Докато двамата с брат си са играли зад сцената по време на репетиция, от невнимание излизат на нея, прекъсвайки репетицията. В наказание за това, режисьорът ги накарал да изиграят 2 роли, при които само Марк успява да грабне вниманието му.

Режисьора Фийлд го включва в постановката на пиесата, като му обещава 20 долара на представление и при условие че ще посещава всеки ден репетициите. Младият артист продължава да влиза на сцената на този театър до 17-годишна възраст и успява значително да развие актьорските си способности.

 

Кино кариера

Той прави своя филмов дебют през 1990 г. в Пробуждане, но неговата роля е толкова малка, че дори е некредитирана. Младият мъж е болезнено притеснен от всичките си провали да пробие в киното. На 17-годишна възраст започва работа като охрана в клуб. 5 години по-късно той прави свой биографичен филм, в който разкрива проблемите на един млад актьор, който среща трудности по време на прослушванията си заради мултиетническата му външност. Но с втория си филм Бездомници (1997) грабва вниманието на Стивън Спилбърг. Режисьорът ще му предлага роля в Спасяването на редник Райън (1998), филмът който има пет награди Оскар и е номиниран 11 пъти. Кариерата на актьора вече е в ход и дълбокия му глас ще му позволи да озвучи анимацията Железният гигант (1999). Следващия му голям удар е с Пълен мрак (2000)– филм, който блестеше пред останалите с качество и ефекти. Но само година по-късно той получава ролята на Доминик в Бързи и яростни, с който се превръща в международно известен актьор. Той продължа да участва в следващите части на двете продукции допълнително, към които Последният ловец на вещици и Трите хикса са други известени заглавия.