Дедпул и Върколака

Злосторница (2024)

Wicked
Актьори
Cynthia Erivo, Jonathan Bailey, Ariana Grande
Режисьор
Jon M. Chu
Сценаристи
Winnie Holzman, Gregory Maguire
Снимки
Sky Studios Elstree, UK
Жанр
Фантастика
Година
Премиера в България
Държава
САЩ
Трейлър на Злосторница (2024)
245
Абонирай се за YouTube канала ни
Трейлър на Злосторница (2024)
Историята на зелената зла вещица от вълшебната страна на Оз, чийто път да се превърне в злодей е като че ли неизбежен.

Двете вещици Елфаба и Глинда (Ариана Гранде) не могат да бъдат по-различни. Докато Глинда е красива и привлекателна, Елфаба трябва да се доказва отново и отново заради зеления цвят на кожата си. Нейните съученички я смятат за богат и разглезена аутсайдерка, а зелената и кожа носи неимоверно много подигравки. Искат или не те трябва да се примирят ако искат да осъществят мечтата си, да се превърнат във велики магьосници в страната на Оз. Обучението им в училището малко или много започва да си сближава. Въпреки своите различия и любовта в един и същ мъж, между двете вещици се заражда неочаквано приятелство. Неочаквани събития поставя двете приятелки на изпитание, водейки ги до могъщия магьосник от Оз. Каква е ролята ще изиграе най-могъщият човек в страната в живота на двете вещици и дали той наистина е добрия владетел, за какъвто се представя? Те ще се изправят пред съдбоносни решение, което ще промени специалното им приятелство завинаги.

Това е историята на това как една жена със зелена кожа се превръща в Злата вещица на Запада, много преди Дороти да пристигне в страната на Оз. Това е историята на вещиците от страната на Оз – Елфаба и Глинда, които по-късно се превръщат във Вещицата от Запада и Вещицата от Севера. Приказка за любовта, приятелството и доверието с мрачни тайни и лични трагедии, според която всяка история има две страни.

През 1995 г. американският писател Грегъри Магуайър публикува романа Животът и премеждията на Злата вещица от Запад (Wicked ), който е алтернативен разказ за вещицата от филма Магьосникът от Оз (1939) и едноименната книга на Лиман Франк Баум. По-късно Магуайър издаде допълнителни книги, създавайки цяла поредица Син на вещица (2005), Лъв сред хората (2008) и Извън Оз (2011).

Първата книга е адаптирана в световноизвестния мюзикъл Wicked от 2003 г. който се превръща в дългогодишен хит на Бродуей. Плановете за кино адаптацията започва година по-късно, но едва през 2012 г. Universal дава зелена светлина. Най-накрая след 10 години е обявено, че филмът ще бъде разделен на две части, защото едни филм за тричасов сценарий не си струва.