Дедпул и Върколака

Екзорсистът: Вярващият (2023)

The Exorcist: Believer
4.841 хил. гласа
Актьори
Lafortune Joseph, Gastner Legerme, Leslie Odom Jr.
Режисьор
David Gordon Green
Сценаристи
Peter Sattler, David Gordon Green
Снимки
Atlanta, Georgia, USA
Жанр
Ужас
Година
Премиера в България
Държава
САЩ
Продължителност
1 ч 51 мин
2 747
Продължен на Екзорсистът от 1973 г., в което обладано момиче заедно с баща си трябва да намеря Крис, която преди години е претърпяла същото.

Изминали са 12 години от смъртта на съпругата на Виктор. На самотния баща не му е никак лесно с отглеждането на дъщеря си Анджела. Като че ли не успява да ѝ даде нужното щастие, което тя би искала. Един ден Анджела и нейна приятелка изчезват в близката гора без видимо обяснение. Те се завръщат едва след 3 дни без никакви спомени, какво се е случило с тях сред дърветата. В тяхното поведение се появяват обезпокоителни признаци на демонично обладаване. Скоро обаче става ясно, че заедно с момичетата от гората е дошла и зловеща сила. От този момент нататък се разгръща поредица от необясними и ужасяващи събития, които карат Виктор да се страхува за живота на дъщеря си. Той трябва да се изправи срещу най-големите сили на злото. В ужас и отчаяние Виктор се обръща към единствения човек на земята, който някога се е изправял пред нещо подобно преди 50 години – Крис Макнийл.

В началото продукцията е обявен като рестарт на оригиналния филм от 1973 г. По-късно обаче тези плановете се променят с това да бъде продължение на класиката, чието действие ще се развива в наши дни. Сцените от “Екзорсистът“, са в съзнанието на почти всеки киноман по света. Дейвид Гордън Грийн застава твърдо зад проекта, ще режисира и пише сценария. Той ще продължи и в следващите две части, защото филмът е замислен като трилогия. Грийн е известен с новата трилогия Хелоуин.

Продължение на филма на ужасите The Exorcist (на български е преведен Заклинателят) на Уилям Фридкин от 1973 г. и е разработен по случай 50-годишнината от създаването му. Класика на ужасите бе последвана от още четири части Заклинателят 2: Еретикът (1977), Заклинателят 3 (1990) и Заклинателят: Началото (2004). Единствено първата част може да се представи като успешна.

Сюжета на продължението обаче не е пряко свързан с предните части на  оригинала. Режисьорът Дейвид Гордън Грийн вече е изпробвал този принцип – продължения без пряка връзка с историята върху друга класика на ужасите: Хелоуин убива и Хелоуин Края.