Годзила и Конг: Нова империя

Годзила Минус едно (2023)

Godzilla Minus One
8.344 хил. гласа
Актьори
Minami Hamabe, Ryunosuke Kamiki, Sakura Ando
Режисьор
Takashi Yamazaki
Сценарист
Takashi Yamazaki
Снимки
Tokyo, Japan
Жанр
Драма, Екшън, Приключенски
Година
Премиера
Държава
Япония
Продължителност
2 ч 04 мин
Трейлър на Годзила Минус едно (2023)
459
Абонирай се за YouTube канала ни
Японска версия на известното чудовище. Япония след края на войната е изправена пред нова заплаха - огромния гущер Годзила.

През 1945 г. в Япония пилот камикадзе симулира технически проблеми със самолета си и се приземява на близкия остров. Той е един от първите, които се сблъскват с гигантския гущер Годзила, който изравнява целия остров със земята. Две години по-късно мъжът се е връща в Токио, където са съпруга и детето му. Съобщава се, че гущерът Годзила е мутирал от ядрените опити и е унищожил няколко американски военни кораба. Сега е на път към Япония.

Точно когато икономиката на страната е в разруха се появява легендарният гигантски гущер, за да причини нови разрушения. Страната е изправена пред още по-голямо бедствие, което дори не си е и представяла. Огромното чудовище е със сила не по-малка от атомната бомба, хвърлена от американците. Въпреки всичко могат ли жителите по някакъв начин да се защитят от атаката и да оцелеят?

Това е първия филм на компания Toho след Годзила: Възраждане (2016) и е създаден за да отбележи 70-годишнината от появата на чудовището, което за първи път вижда бял свят в кината през 1954 г.

След огромния успех на Годзила: Възраждане, студиото иска да създаде продължение, което да посрещне същия позитивни мнения от зрителите. Няколко предложения за продължения, които бяха отхвърлени. Идеята за следвоенна Япония в периода на американската окупация получи одобрения.

Минус 1” в заглавието се отнася до това, че действието се развива почти десетилетие преди първия филм през 1954 г. Президентът на Toho обяснява, че  появата на чудовището след войната е довела до пропадането на страната, която и без това е била на дъното в икономическо отношение.

Това е 37-ият филм от франчайза “Годзила” и 33-ият, продуциран от Toho, докато останалите са създадени в САЩ.