Чърчил / Churchill (2017)

6.412 720 votes
Актьори
Brian Cox, John Slattery, Miranda Richardson
Режисьор
Jonathan Teplitzky
Сценарист
Alex von Tunzelmann
Снимки
George Street, Strathclyde, Glasgow
Жанр
Драма, Трилъри
Година
2017
Премиера в България
Държава
Англия
Продължителност
1 ч 45 мин
Бюджет
10,000,000
Трейлър на Чърчил / Churchill (2017)
1 506
Абонирай се за YouTube канала ни
Юни 1944 г. съюзническите сили обмислят нови стратегии за освобождаване на Европа от нацистите. Най-новите подготовки обаче влизат в противоречие с гледната точка на Уинстън Чърчил, който не иска да се повтори отново масовото клане от 1915 г. Най-големият му страх е да бъде запомнен с робство. Въпреки стремежа на противниците и самия крал Джордж VI, Чърчил иска да се оттегли, но единствено неговата съпруга, може да го накара да погледне ситуацията с други очи.

Уинстън Чърчил е премиер в продължение на четири години през 1944 г. и е женен за Клементине в продължение на 36 години. Втората световна война е в разгара си. Съюзниците тайно мобилизират един милион войници, които трябва да се противопоставят на нацистите в южния бряг на Великобритания. Докато часовникът тиктака, само Чърчил пречи на десанта в Нормандия през 6 юни 1944 г. и се сблъсква с други държавници като Айзенхауер и Монтгомъри. Изтощен от предишните военни години, Чърчил не е сигурен дали е тръгнал по правилния път и не иска да повтаря катастрофалните събития в Галиполи, които е преживял през Първата световна война. Уморен от войни и кръвопролития, Чърчил е изправен пред трудното решение, дали да нахлуят с въоръжени сили в онези части на Европа, които са окупирани от нацистите и техните съюзници? Ако тази операция се провали, той се страхува, че ще бъде виновникът. Неговата съпруга е на разположение да помогне и съветва Чърчил в този труден момент, но дългите години от войните са разбили връзката им.

Историкът и сценарист, Алекс фон Тунцелман е работили кратък епизод за важния британски държавник. В началото Брайън Уелш трябваше да поеме режисьорската позиция, но в крайна сметка тя бе възложена на Джонатан Теплицки.