Огън в морето / Fire at Sea (2016)

6.75 140 votes
Актьори
Samuele Pucillo, Samuele Caruana, Mattias Cucina
Режисьор
Gianfranco Rosi
Сценарист
Carla Cattani, Gianfranco Rosi
Снимки
Italy, Lampedusa
Жанр
Документален
Година
2016
Премиера в България
Държава
Франция, Италия
Продължителност
1 ч 54 мин
Трейлър на Огън в морето / Fire at Sea (2016)
596
Абонирай се за YouTube канала ни
Документален филм за остров Лампедуза, който е най-близката точка до Африка и от години наред се е превърнал в мечтано място за всички бежанци който искат да избягат от войната. Филма се спира на живота не едно 12 годишно момче, което има мечтата да отиде на Лампедуза.
Остров Лампедуза, най-южната точка на Италия от 1990 г. насам се е превърнал в място на нелегални имигранти от Африка. За малко повече от две десетилетия, над 20 000 души са се удавили, опитвайки се да пристигнат на това място, което за мнозина е врата към Европа, която те трябва да използват за да избягат от войната и глада. Въпреки, че Лампедуза принадлежи към Италия, той е най-близката точка до Африка.
Филма ни разказва за Samuele, който е на 12 години, показва ни как ходи на училище, заедно с други деца, но любимото му занимание е да ловува. Всички около него говорят за острова. Заедно със всички мъже и жени, неговата мечта е да отиде на там. Неговата мечта е да стане рибар, като баща си, повлиян от историите на средиземно море, което води до Лампедуза – мястото, което ще им даде желаната свобода. В отчаянието си хиляди бежанци, се качват на лодки надявайки се на по-добър живот на плажовете на Лампедуза.