Леонардо ди Каприо

Leonardo DiCaprio
Леонардо ди Каприо
Дата на раждане
11 November 1974
Роден град
Холивуд, Лос Анджелис, САЩ
Възраст
49
Националност
САЩ
Богатство
$ 260 мил.
Височина
1.83
Първи филм
Romper Room and Friends
Най-добър филм
От другата страна
Най-лош филм
Критърси 3

Известен като бохемско дете, холивудски актьор, еколог и природозащитник, който се бори с глобалното затопляне, посланик на мира на ООН… Мъжът, който си пада по топмодели и който за никоя от тях не се ожени. Мъжът, името на който е регистрирано като търговска марка и който основа фондация за хора в беда и опазване на планетата. Всичко това е Leonardo DiCaprio…

 

 

Ранен живот и детство

Леонардо Вилхелм Ди Каприо е известен като актьорa на 21 век. Първото му име Леонардо е приписано от майка му, в резултат на “ритника”, който тя усеща, когато стои пред картината на Леонардо да Винчи в музей в Италия.

В родословието на актьора има италиански, немски и руски корени. Неговата баба Елизабет напуска Русия, бягайки от последствията от революцията и се премества в Германия.

Той е син на италианеца Джордж Ди Каприо, дистрибутор на комикси и  Ирмалин Иденбиркин, юридически секретар. Ирмалин напуска Германия през 1955 г. веднага щом намира възможността да избяга от страната. Те се развеждат, когато Лео е още в първата година. След развода той живее в Echo Park, особено мръсен и беден, доминиран от наркотици район на Лос Анджелис, където той и неговият доведен брат на име Адам Фарар са отгледани от Ирмалин. Имал е малко приятели и благодарение на семейството му, квартала не му е повлия.

Въпреки развода, Лео продължава да вижда баща си и обича да прекарва времето в неговия дом, където цари бохемска атмосфера с художници и култови личности. Още от млад проявява интерес към актьорската професия, в която баща му го подкрепя и насърчава творческата природа на сина си.

 

Кино кариера

 

Със своя природен талант Леонардо се утвърждава като знаменитост и до ден днешен не е стъпвал в актьорско училище. В самото начало името му се явява като препятствие: неговия агент смята, че това име е прекалено чуждо и му предлага да го промени на Лени Уилямс или в противен случай, ще бъде отхвърлен. Той отказа и продължава да използва името си, за което през януари 1999 г. адвокатът му дори подава молба, името му да бъде регистрирано като запазена марка.

Той започва кариерата си на 14 години с активно участие в реклами и сериали.

През 1993 г. не пропуска своя шанс и побеждава 400 млади актьори на кастинга. След снимките в Животът на момчето (1993), в които изведнъж се появи до Робърт Де Ниро, беше забелязан от критиците и режисьорите. След още няколко роли той достигна романтичната и трагична смърт в Ромео + Джулия, първия мащабен проект, който събра 150 милиона долара.

През 1997 г. Джеймс Камерън покани Леонардо да участва в епичната мелодрама Титаник, чиито колекции счупиха всички рекорди в историята на киното. Специалните ефекти, реконструкцията на океанския лайнер, корабокрушението, декорите и саундтрака изпълнен от Селин Дион, доведоха до успех в световен мащаб от 2 милиарда долара и множество награди.

За своята роля получи хонорар от 1 милион долара, но след нея вече му предлагат 20 милиона за участие в нови филми. Тази трагично приключила любовна история остави незаличим отпечатък в кариерата му, като зрителите и до днес говорят за противоречивата смърт на героя му. Филмът издига актьора до върха на Холивуд и го превръщат в идол за много тийнейджъри.

За успеха на Титаник в интервю от 2000 г.: Няма нищо общо между мен днес и мен в дните, когато Титаник излезе и стана световен феномен, когато лицето ми се появи във всички краища на света. Никога повече няма да достигна такова ниво на популярност и не очаквам това. Няма и да се опитам отново да постигна такъв успех.

Дълго време негов проблем беше детското му лице, а Babyface беше неговият омразен прякор в продължение на много години. След филмите От другата страна и Кървав диамант вече бе възприеман като истински мъж. Постепенно той се превръща в популярен актьор, който е предпочитан от култовите режисьори като Мартин Скорсезе (Вълкът от Уолстрийт) и Куентин Тарантино (Джанго без окови). Дълго време Лео беше многократно номиниран за заветния Оскар за блестящите си постижения – и винаги си отиваше с празни ръце. През всичките тези години, целият свят се чудеше кога изобщо може да носи Оскар в ръцете си и отговорът дойде през 2016 г. в Завръщането.

Във филма Пътят на промените (2008) Леонардо участва с Кейт Уинслет. След снимките той ѝ подари златен пръстен с надпис от вътрешната страна. Това, което е написано в него, тя пази в тайна.

 

Любимия актьор на Мартин Скорсезе

 

През 2002 г. кариерата му получава нов тласък, след като започва своето плодотворно сътрудничество с режисьора Мартин Скорсезе с Бандите на Ню Йорк. Филмът е многократно награден с Оскар и Златен глобус, въпреки че Леонардо не е един от носителите. Негова утеха е, че се превръща в един от любимите актьори на Скорсезе. Заедно двамата мъже заснемат още четири филма признати от критиците: Авиаторът (2004), От другата страна (2006), Злокобен остров (2010) и Вълкът от Уолстрийт (2013).

 

Еколога Леонардо Ди Каприо

В речта си на получаването на академичните награди, освен че се обърна с благодарности, засегна и тема, която от години е близо до сърцето му и за която той страстно се ангажира: опазването на околната среда. Той е силно ангажиран за устойчивото развитие на биосферата, а негови документални филми са 11-ият час (2007) и Преди потопа (2016). След успеха на Титаник на следващата година със семейството си основава фондация Леонардо ди Каприо. Тогава той е на 24-годишна възраст и се ангажира с опазването на околната среда и глобалното затопляне. От 2007 г. той кара електрическа кола и монтира слънчеви панели на къщата си. По време на интервю за първия си документален филм той настоява, че борбата срещу глобалното затопляне е най-важна за защитата на околната среда.

През последните години, наред с други неща, той влиза в сътрудничество с производителите на автомобили, за насърчаване на електрически двигатели. През 2014 г. той бе назначен за Посланик на мира на ООН и произнесе встъпителното слово на среща на върха на ООН по въпросите на климата в Ню Йорк. В допълнение, природозащитникът беше награден от Световния икономически форум за работата си срещу изменението на климата и  опазването на застрашените животински видове. През 2018 г. учените дадоха името на новооткрит бръмбар в почит на работата и борбата на актьора за околната среда Grouvellinus leonardodicaprioi. Освен това неговата фондация плаща много пари в борбата срещу глобалното затопляне, помага на жертвите на климатични бедствия и защита на животните и природата.

През 2010 г. той дари 1 милион долара на жертвите на земетресението в Хаити.

В стоя Instagram има десетки милиона последователи, но за разлика от останалите холивудски актьори не публикува лични снимки, а призив към грижат за нашата планета и нейните жители.

 

Жените, които споделяха живота му

В живота на знаменитостта имаше много отношения с красиви жени, но никоя от тях не се омъжи за холивудската звезда. След като се виждаше често с моделите Бриджит Хол, Кристен Занг и Амбър Валета, той е заедно с топмодела Жизел Бюндхен от 2000 г. Те бяха обвързани със сериозна връзка, но се разделиха през 2005 г. От края на 2005 г. до 2011 г., той е в отношения с модела Bar Refaeli. През 2011 г. прекара няколко месеца с Блейк Лайвли (съпруга на Райън Рейнолдс), след което от края на 2011 г. до края на 2012 г. с моделът Ерин Хедъртън. От май 2013 г. до декември 2014 г. той прекарва с Тони Гарн, след това за кратко с Кели Рорбах. След това в продължение на година, от май 2016 г. до май 2017 г., той споделя живота на Нина Агдал. От началото на 2018 г. той е в отношения с Камила Мороне, втория баща на която е Ал Пачино.