Сравнение на военната мощ на САЩ и Русия с 3D видео

Представяме ви кратко сравнение на военната мощ на САЩ и Русия.

Военни разходи

Стойността и значението на военните разходи са се увеличили в световен мащаб.  През 2024 г. САЩ остават начело на списъка на държавите с най-високи военни разходи. Бюджетът на САЩ за отбрана през фискалната 2024 г. е 880 млрд. долара. Докато военните разходи на Русия през 2024 г. са 140 млрд. долара. САЩ увеличиха военния си бюджет поради ескалацията на напрежението в Южнокитайско море и избухването на руско-украинската война. Но нека си зададем истински важния въпрос – какво се крие реално зад тези цифри?

Въпреки огромната разлика между военния бюджет на САЩ и Русия, Русия поддържа военната си мощ, като разполага с боеспособна и модерна армия и се фокусира върху специфични сектори, като ракетни технологии и стратегии и техники за кибервойна.

Човешки ресурси

Що се отнася до човешките ресурси, САЩ са третата по големина армия в света с около 1,4 млн. активни военнослужещи и 817 450 души от резерва. От друга страна, Русия е петата по големина военна сила, разполагаща с около 1,15 млн. души активен личен състав и 2 млн. души резерв.

Сухопътна мощ

По отношение на сухопътната мощ Русия разполага с 4 150 бойни машини на пехотата, 1 800 основни бойни танка и 4 458 артилерийски оръдия. Съединените щати притежават 2 959 бойни машини на пехотата, 2 645 основни бойни чина и 5 096 артилерийски единици.

Въздушни сили

Що се отнася до въздушната мощ, Русия притежава 1153 бойни самолета, 76 самолета-бомбардировача и под 50 безпилотни летателни апарата. Докато Съединените щати разполагат с 1 574 боеспособни самолета, 66 бомбардировача и 261 безпилотни самолета.

Военноморска сила

В областта на морската мощ САЩ доминират над руската морска мощ. САЩ разполагат с 14 атомни подводници с балистични ракети, 53 подводници с управляеми ракети, 11 самолетоносача, 111 крайцера, разрушители и фрегати и 31 кораба-амфибия.

От друга страна, Русия разполага с 11 атомни подводници с балистични ракети, 40 подводници с управляеми ракети, 1 самолетоносач, 30 крайцера, разрушители и фрегати и 46 кораба-амфибии.

Ядрена енергия

Ядрените оръжия и ядрената енергия привлякоха вниманието на света, тъй като САЩ и Русия са водещи ядрени сили. Съединените щати провеждат своя ядрен опит през 1945 г. и се превръщат в ядрена суперсила. След четири години Съветският съюз също извърши първия си ядрен взрив през 1949 г. и се присъедини към групата. Русия, като наследник на Съветския съюз, е ядрена държава и е подписала Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Колективно двете държави притежават 89% от общия световен запас от ядрени оръжия и 86% от складираните бойни глави.

Въпреки това ядрените държави пазят точния брой на ядрените арсенали като национална тайна. Степента на секретност също варира в различните държави. САЩ разкриха размера на запасите си от 2010 до 2018 г., но по време на администрацията на Тръмп той беше запазен в тайна. След като Байдън пое ръководството на президентската канцелария, той разреши прозрачността на ядрените запаси на САЩ.

Кибер и космическа сила

С развитието на новите технологии се появяват нови техники и инструменти за водене на война. Тъй като живеем в цифровата ера, киберзаплахите и кибервойната привлякоха вниманието на международната общност. САЩ и Русия отново са водещи държави в кибернетичните оръжия.

Значителните кибератаки на Русия срещу Естония (2007 г.), Грузия (2008 г.) и непрекъснатите атаки в Украйна направиха Русия видима в сферата на кибервойната. Съединените щати също са много активни, като атаката срещу иранската атомна електроцентрала през 2010 г. е важен пример за това, че САЩ провеждат кибератаки, за да попречат на Иран да стане ядрена държава.

През 2019 г. бяха създадени и Космическите сили на САЩ, които се състоят от 8400 служители. Освен това и двете държави разполагат с оборудване за разузнаване, разузнаване и наблюдение.

Специални операции

САЩ управлява глобалните специални операции, състоящи се от мрежа от елитни командвания от армията, военновъздушните сили, военноморските сили и морската пехота на САЩ. Числеността им е 65 000. Това включва борба с тероризма противодействие на оръжията за масово унищожение, разузнаване и спасяване и възстановяване на заложници.

Силите за специални операции на Русия са създадени през 2009 г. като самостоятелно и структурно звено на въоръжените сили. Числеността на силите е от 2000 до 2500 души. .

 

 

В заключение можем да вметнем, че след края на Студената война светът стана едностранен и САЩ се превърнаха в единствената хегемонистична сила. Във всички елементи на властта САЩ са водещи в света, включително идеология, военни действия, икономика, дипломация, национален морал, лидерство и ефективност. Ето защо с течение на времето Русия разви военната си мощ и се превърна във втората по големина сила след САЩ. Руското нахлуване в Украйна показа както военната сила, така и ограниченията на руския военен потенциал.