Самолетите на страните от НАТО за залети с тревожна вълна от GPS смущения

Превъзходството на Русия в електронната война залива с тревожна вълна GPS прекъсвания самолетите на страните от НАТО. Обвиненията падат върху Калининградскате област, където е разположен един от най-големите военноморски флоти Русия.

Страните от НАТО се сблъскват с GPS прекъсвания, които принуждават пилотите да прибягват до алтернативни средства за навигация поради руските смутители в Калининградска област. В Източна Европа е залята от тревожна вълна от навигационни смущения. Този скок на смущенията в GPS сигналите предизвика загриженост сред авиаторите и накара някои пилоти да се върнат към алтернативни методи за навигация. За увеличаването на смущенията са обвинени заглушителите в руската Калининградска област, която е разположена между Полша и Литва и е база на един от големите военноморски флоти на Русия. Според доклад на Newsweek във въздушното пространство около Балтийско море търговските самолети редовно са “заглушавани” или “подслушвани”. Докладът се основава на анализ, който ежедневно следи GPS смущенията. Зачестилите се смущения са в Полша и Швеция. Намесата в сигналите на Глобалната GPS система и навигационните спътникови системи може да обърка самолетите или да спре навигационните им системи.

Русия има високотехнологични средства за заглушаване или объркване на GPS сигналите. По всичко личи, че действията са от руска страна, защото те са най-интензивни в областите на войната. Оказва се, че Русия има огромно превъзходство във воденето на електронна война.

Нещо повече, такива смущения има при полетите от Северна Турция и до Ирак, които вече бяха обявени, че са в резултата на войната межди Израел и Палестина. GPS смущенията объркват самолетите, при което те не знаят своето местоположението, но има други системи за борба с този проблем. Някои търговски авиокомпании са изпратили доклади, че този проблем е особено разпространен Анкара в Турция и Багдад в Ирак. Описано е също, че той става по-разпространен над източното Средиземноморие, както и над Кайро в Египет и Аман в Йордания.

Тези инциденти подчертават нарастващата сложност на съвременната война и предизвикателствата, които съвременните електронни и кибернетични операции поставят в динамиката на международната сигурност. Картата на известния сайт Flightradar24 също показва зачестили смущения около Русия и Израел.

Израелската GPS война има за цел да поддържа собствените си безпилотни самолети в полет, а враговете – в недоумение. По време на войната в Газа обаче Хамас разработи собствен арсенал от евтини мини безпилотни самолети, които да се засичат по-трудно.