Америка има 6 пъти по-голям военен бюджет от Русия

Америка има 880 млд. долара военен бюджет, а Русия 140? Но какво реално се крие зад тези цифри и дали Русия е по-слаба.

Значителната разлика във военните разходи на САЩ и Русия се влияе от различни фактори, които надхвърлят цифрите.

Паритет на покупателната способност

Когато се сравняват военните бюджети, от съществено значение е да се вземе предвид ППС. Цената на стоките и услугите в Русия е по-ниска от тази в САЩ, което означава, че за една и съща сума пари в Русия може да се купи повече. Следователно бюджетът от 140 млрд. долара може да постигне повече по отношение на оборудването и персонала, отколкото се предполага с прякото сравнение с бюджета на САЩ.

Мащаби на военно и икономическо влияние

Съединените щати оперира в световен мащаб с голям брой бази в чужбина и разнообразни операции – от бойни мисии до поддържане на мира и хуманитарна помощ. Широката логистична подкрепа, необходима за глобалните операции, значително увеличава разходите. Но това не означава, че тези разходи за потенциална военна сила, която може да служи за отбрана или нападение. 

Русия е по-скоро регионално ориентирани, предимно в рамките на собствените си граници и в съседни райони. Този по-тесен обхват изисква по-малко логистични разходи.

Стратегическа насоченост и доктрина

Военната стратегия на САЩ набляга на глобалното присъствие, проекцията на мощ и способността да се реагира на множество едновременни заплахи в различни региони.

Военната доктрина на Русия е насочена към защита на собствените граници, утвърждаване на влиянието в близки територии, като например Украйна, противодействие на НАТО и други предполагаеми заплахи.

Икономика

Разходи за труд в САЩ са високи поради по-високите заплати, обезщетения и пенсии за военния и цивилния персонал. В Русия разходите за труд са значително по-ниски, което намалява общите разходи за персонал.

Ако говорим за закупуване и производство в САЩ обикновено плащат повече за военно оборудване поради по-високите производствени разходи, спазването на строги разпоредби и зависимостта от частните изпълнители, които се стремят към големи печалби. Русия произвежда голяма част от оборудването си в страната на по-ниски цени, като се възползва от предимствата на държавните предприятия и по-евтините суровини и работна ръка.

Технологични инвестиции

Разходи за научноизследователска и развойна дейност: САЩ инвестира значителни средства в научноизследователска дейност, за да поддържа технологично превъзходство, включително в усъвършенствани оръжейни системи, киберсигурност и космически способности. Тези инвестиции са много скъпи. Важно е да се отбележи, че тези технологии не винаги са успешни. Например провала в изтребителя Раптор – разработката му струва милиарди, а в крайна сметка не превъзхожда останалите изтребители.

Русия Mакар че също инвестира в модерни технологии, мащабите и разходите са по-ниски в сравнение със САЩ. Техни фокус е върху модернизирането на съществуващите технологии.

Разпределение на бюджета

Значителна част от бюджета на САЩ отива за поддържане на големи сили на активна служба, обезщетения за ветераните и здравеопазване. Освен това има големи разходи за ядрен потенциал, противоракетна отбрана и сложни военноморски и въздушни средства.

Военният бюджет на Русия поставя като приоритет поддържането и модернизирането на стратегическите ядрени сили, както и модернизирането на конвенционалните сили.

Въпреки че САЩ разполагат с много по-голям военен бюджет, значителна част от тези разходи се дължи на необходимостта от поддържане на глобално присъствие, по-високи разходи в собствената си страна и в западно европейските държави. САЩ инвестира повече в научна дейност.

Русия има по-малък бюджет, защото е регионално фокусирана и има по-малко разходи, поради по-ниския стандарт на живот. Това от своят страна означава, че с по-малко разходи, може да постигне същите резултати.