Филмът Наблюдателите: да бъдеш наблюдаван от невидимата сила в мрака

Какво означава да бъдеш наблюдаван от невидимата сила в мрака? Какво избираш - да прекараш живота си в бункер, криейки се от неизвестното или да се изправиш лице в лице срещу него.

Докато вселената на ужасите става все по-скучна, а тази на екшън филмите все по-клиширана, идва глътка свеж с нещо заинтригуващо в жанра на мистерията и филмите с напрежение. Наблюдателите се очертава като завладяващо допълнение към тези жанрове, в гората с тревожното присъствие на невидима сила. Трябва да оцелеем в гора, в която технологиите се повреждат, а първичните страхове заемат все по-централно място.

 

Ето го сюжета на Наблюдателите

Историята започва около млада нищо неподозираща художничка, която търси своето вдъхновение на възможно най-неподходящото място – отдалечена непроходима гора. Внезапно нейният автомобил спира. За да разбере къде се намира, тя посяга към телефона си – да но и той не работи. Интересно, че тя се намира на път, който не е бил посочен на картата. Оказва, се че тук всяко едно електронно устройство с поврежда. Това необяснимо явление задава много въпроси, но и създава неочаквани проблеми – накъде да потегли? Тя обаче изкарва късмет, защото намира изоставен бункер, където не е сама. В тази сюрреалистичната ситуация се намират няколко души.

Добрата новина е, че не е сама, в бункера има провизии, но скоро разбира, че той може да се превърне в луксозен ковчег или психологически затвор. От едната страна на бункера е разположено огромен прозорец, който от вътрешната срана е еднопосочно огледало, а от вънка стъкло.  Докато обитателите на вътрешността виждат само своите отражения, всеки един от вън може да ги наблюдава. Кои са Наблюдателите? Те се надигат само вечерно време, никой не може да разкаже за тях, защото който ги е виждал, е заплатил със живота си. Освен, че присъствието е твърде добре уловимо и дори смразяващо, тяхна форма е все още неизвестна.

 

Паралели с 10 Cloverfield Lane и Нито звук

Подобно на 10 Cloverfield Lane и Нито звук, Наблюдателите загатват за чудовища, които никой не е виждал. Филмът ни впуска в психологическото напрежение на изолация и страх от неизвестното. Заплахата от чудовища е витаеща, но и реална, защото има изчезнали хора при неизвестни обстоятелства.

 

Потапяне в неизвестно

Отдалечените гори са вече добре позната тема на ужасите. Но тук има нещо повече – нашия свят е зависим от технологиите, комуникациите, а тяхната загуба навява за ужасяващи обстоятелства. Докато горите са символ за загуба на цивилизацията, разпад, завръщане към примитивните страхове, то бункерът е точно обратното – сигурност, но и затвор!

 

Атмосфера на напрежение и много въпроси

Както вече споменахме, никой не е виждал тези същества. Тук се появява страха от неизвестното – черните същества с издължени пръсти, ръце, мускулести, които се ловуват със хора или поне аз така си го представям. Тяхната способност да наблюдават хората в бункера създава постоянна, потискаща параноя. Кои са те и какво искат, защо не ни оставят да си вървим. Кои и защо е построил бункера? Дали те са част от мистериозен правителствен експеримент?

Атмосферата на филма е клаустрофобична сценография. Интериорът на бункера е студен и мразовит, а намираш се непроходима гора, създава атмосфера на безизходица. Използвани са визуални елементи, за да засили психологическото напрежение, превръщайки всяко скърцане и сянка в потенциален предвестник на смъртта.

В свят, в който технологията служат като щит срещу неизвестното, те са символ на напредъка и сигурността, в Наблюдателите те са елиминирани, а героите са изпратени лице в лице в с най-дълбоките си страхове. Това не е просто филм за оцеляване и чудовища, а история за това, какво означава да бъдеш наистина наблюдаван от своя враг – невидимата сила в мрака.