Дедпул и Върколака

Дивият робот (2024)

The Wild Robot
Актьори
Lupita Nyong'o, Catherine O'Hara, Pedro Pascal
Режисьор
Chris Sanders
Сценаристи
Peter Brown, Chris Sanders
Жанр
Анимация, Комедия, Приключенски
Година
Премиера в България
Държава
САЩ
Трейлър на Дивият робот (2024)
123
Абонирай се за YouTube канала ни
Робот трябва да оцелее в дивата природа, като надхвърли възможностите на програмата си и тези на изкуствения интелект.

Жената роботът Роз корабокрушира на непознат остров, за който не знае нищо. Тъй като е свикнала да помага на хората, тя се опитва да разбере, каква е нейната роля тук? Странно или не, тук няма интернет, GPS навигацията не работят и нищо не е такова за каквото е програмирана да работи. Тя е заобиколена от животни, не от хора, няма пътища, по които да шофира, нито кораби или самолети. Свръхинтелекта остава безмълвен и дори изкуствения интелект не е в състояние да ѝ помогне. На нея ѝ предстои най-трудното – да се адаптира към среда, за която не е програмирана да живее – това е дивата природа. Как един робот ще отключи дивото в себе си и да се адаптира към суровите условия на майката природа? Дори и да е създадена от човек, над всичко остават непреодолимите закони на природата, които в момента ѝ казват “оцелей“! Но как да направи това? На нея ѝ предстои да намери нови животински приятели и да започне да изгражда взаимоотношения с тях. Като за начало неохота се превръща в осиновител на осиротял гъсок.

Филмът ни разкрива една друга гледан точка, не на човека и природата, а на технологиите и природата. Трогателен разказ за това, какво означава да си жив и да си робот. Докато мнозина от нас считат, че роботите, подобно на машините, не са живи, всъщност филмът разказва точно обратното и ще го оспори. От тук идва и заглавело Дивият робот, защото е свързано с оцеляване в дивата природа. Единственото, което знае Роз, е че трябва да оцелее. Това обаче е възможно само ако се адаптира. Докато се сприятелява с първоначално недружелюбните животни, мистериозното ѝ минало постепенно я застига.

Базиран на едноименния бестселър на New York Times на Питър Браун. Илюстративния роман през 2016 г. се превървяща във феномен, изстрелвайки се до №1 в списъка с бестселъри на New York Times. През 2023 г. е обявено, че Дивият робот ще бъде последният анимационен филм, който ще бъде изцяло продуциран от DreamWorks. След 2024 г. студиото иска да възлага на други студиа за създаването на своите анимационни филми.