Лоши момчета 4: Всичко или нищо

Пурпурен цвят (2023)

The Color Purple
6.816 хил. гласа
Актьори
Fantasia Barrino, Danielle Brooks, Taraji P. Henson
Режисьор
Blitz Bazawule
Сценаристи
Marcus Gardley, Alice Walker
Снимки
Atlanta, Georgia, USA
Жанр
Драма
Година
Премиера
Държава
САЩ
Продължителност
2 ч 21 мин
Трейлър на Пурпурен цвят (2023)
115
Абонирай се за YouTube канала ни
Мюзикъл за борбата на чернокожа жена от американския Юг през 20-ти век. Разказ за трудностите на чернокожите по това време.

Сели и сестра ѝ Нети израстват в трудните условия на американския Юг в началото на 20-ти век. Двете сестри трябва да изтърпят расовите трудности през 1909 г., както и жестокото насилие. Още от дете израства без майка и е малтретирана от баща си. В впоследствие омъжена за Албърт, който изгонва любимата ѝ сестра от къщата и ѝ забранява да я вижда повече. В продължение на десетилетия на двете сестри е забранено да контактуват помежду и дори Сели е държана заключена, без да има право да излиза. Той превръща живота ѝ в истински кошмар.

През следващите десетилетия в жестокия и бездушен брак Сели среща забележителни жени, чиито собствени истории се преплитат с нейната. Сред тях е певицата Шуг, с която развива приятелство, въпреки че е любовница на Албърт. С тях тя за пръв път в живота си намира радост и обич. След многобройни премеждия най-накрая е време жените да вземат съдбата си в свои ръце. По-късно в дома и се завръща Нети, която Албърт обича от самото начало и която предизвиква отстраняването на Сели от къщата и живота им.

Филмът е базиран на едноименния роман на Алис Уокър, който разказва за трудностите на афроамериканското население в началото на 20 век. Алис Уокър получава признателната награда Пулицър. През 1985 г. книгата  е филмирана за първи път от Стивън Спилбърг в сътрудничество с Warner Bros. Опра Уинфри, която играе ролята на София в първата адаптация, се завръща.

През 2005 г. романа е представен за първи път в Бродуей под формата на мюзикъл. Дори дама от актьорите на бродейки е мюзикъли се завръщат във филма – Danny Glover и Fantasia Barrino.