Роден / Rodin (2017)

4.7840 votes
Актьори
Vincent Lindon, Séverine Caneele, Izïa Higelin
Режисьор
Jacques Doillon
Сценарист
Jacques Doillon
Жанр
Драма
Година
2017
Премиера в България
05 Януари 2018
Държава
France, USA, Belgium
Продължителност
119 мин.
Трейлър на Роден /  Rodin (2017)
459
1
0
Аугуст Роден e на 40 година възраст и вече е успял да се превървен в известен склупторист. Сега той има нов проект изпълнявайки държавна поръка. По време на работа се среща с Камил Клодел, млада жена, която става негова асистентка. Между двамата се изгражда връзка, която ще остави дълбоки рани.
В Париж от 1880 г. Август Роден e добре познат човек на изкуството, който е известен със своите скулптори. На 40-годишна възраст той за първи път получава поръчка от държавата за изработване на портал на музея за декоративни изкуствата в Париж. Проекта отнема много време, което не е било толкова славно за него, но то е белязало истинската стойност на работата му, което е най-важно. В същото време той среща младата, еманципирана Камил Клодел, която се стреми да стане асистент на великия художник. Много скоро се оказва, че неговата най-талантлива ученичка е всъщност равна на него и също така толкова далеч от времето си. Двамата създават дългогодишна връзка, но от другата страна на живота си Роден има връзка с Роуз Беуре. По време на тези любовни афери, е била най-творческата фаза на работата му.
Зад кадъра и информация

Биографичната драма “Огюст Роден” от Жак Дойън е избрана за конкурса на филмовия фестивал в Кан през 2017 г., а след това отива за “Златната палма”. Филмът разказва истинската житейска история на художника, роден през 1840 г., Франсоа Август Рене Роден и станал един от най-известните склуптористи в света.

Въпреки че Роден, за разлика от други художници, никога не е бил бунтар и не е искал да променя света на изкуството, днес той се смята за пионер на съвременните скулптури. Неговите творби, като Мислителят, Целувката или Гражданите на Кале, са били изграждани много пъти и са световноизвестни. 18-годишната Камий Клодел, която по-късно става знаменитост се срещна с Роден през 1883 г. Това, което следва между двамата е страстна любовна афера, която вдъхновява много от неговите скулптури.

Добави ревю