Нов живот (2018)

Режисьор
Стефан Иванов
Сценарист
Стефан Иванов
Снимки
Sofia, Monreal
Жанр
Документален
Година
2018
Премиера в България
Държава
България
215
Филма е посветен на имиграцията през 1990 година, когато надеждите и очакванията на българите са били по-големи от реалността. Автора на филма прави една предполагаема история на няколко българи, на които прекомерните мечти и истинската реалност са се сблъскали в един горчив опит.
През 90-те години, Христо напуска България и потегля към Канада, както хиляди други българи, търсейки по-добро място за живот. Филма е един разказа, който засяга всички българи ви този период, които са емигрирали. Христо Христов е кинооператора и за него периода в който границите се отваря е възможност, която не е за изпускане. Решен да замени семейството и приятелите и идеята за по-добър живот, той се качва на полет за Куба, който преминава през Гандер. С прекалено големи очаквания, пристига в чуждата страна без никаква подготовка. Ти няма адреси, телефонни номера или някакъв предварителен план. Той преминава през няколко града, но така и не намира страната на мечтите си. Когато идва зимния период, живота в страната никак не е добър. Христо се намира в една огромна ледена страна, без убежище и започва да търси държавните власти за помощ.
За производството на филма е отнело 2 години и според Стефан Иванов през 90-та година са изчезнали 2000 българи и все още никой не знае къде са.