Мулан (2020)

Актьори
Donnie Yen, Jet Li, Yifei Liu
Режисьор
Niki Caro
Сценарист
Amanda Silver, Rick Jaffa
Жанр
Драма, Приключенски
Година
2020
Премиера в България
Държава
САЩ
Трейлър на Мулан (2020)
379
Мулан е млада жена, която винаги е мечтала да бъде боец като баща си и не иска да се придържа към китайските норми, които са характерни за жените. Сега, когато вражеските сили заплашват Китай, а императора събира армия от всички семейства, тя се прикрие като мъж за да участва във войната.

Мулан е непокорна млада жена, която не иска да се придържа към обичаите, характерни за всяка китайска жена. За нея е по-лесно да прави всичко, което е според традициите на мъжете. Като дъщеря на стар военен ветеран, тя би искала да прилича на него и да се бие за чест, отколкото да се омъжва, както настоява нейното семейство.

Вражеските сили на хуните заплашват да нахлуя от север, а Китай продължава да губи битките. Императорът е принуден да формира армия, в която трябва да участва по един мъж от семейство. Бащата на Мулан е твърде стар и знаейки че той никога няма да оцелее в тази тежката борба, тя решава да се прикрие като мъж и да се присъедини към армията, за да попречи на стария си баща да отиде на фронта.

Въпреки че според някои войници е физически слаба, бързо печели тяхното уважение. Междувременно, докато неочаквано се промъква любовта към един от бойците, битката с хуните се приближава.

Зад кадъра и информация

Мулан е друг филм от серията анимационни класики, които са адаптирани от Дисни, като игрални филми на големия екран. След успеха на нови издания на Пепеляшка (2015), Книгата за джунглата (2016) и Красавицата и звяра (2017), Mulan се присъедини към Disney Live Action Remakes.

Стартирал през 1998 г., анимационния филм на Мулан е първият опит на Дисни в Азия по това време, който завършва с DVD продължение през 2004 г. Съществуват многобройни китайски филми за героинята под формата на сериали. Всички тези филми се основат на китайската поема за Хуа Мулан, която се е разпространявала между 420 и 589 година. В нея се разказва за маскиран боец, който отива на война на мястото на баща си и се бори в продължение на 12 години за славата на империята, без да иска награда.