Ловци на духове: Замръзналата империя

Чистотата и детското здраве

Чистотата на жилището трябва строго да се спазва. За почистване на детската стая не трябва да се използува метла. Ако нямате прахосмукачка, почиствайте стаята с влажна кърпа, но не замърсявайте въздуха и не вдигайте прах с метлата. С влажна кърпа се забърсват мебелите, а леглото на детето задължително трябва да се измива ежедневно.

Домашните животни пречат на чистотата в жилището. Котки, кучета, папагали, канарчета не трябва да имат достъп до малкото дете. Те могат да бъдат носители на опасни заболявания -чревни инфекции, токсоплазмоза, пситакоза и др. За предпазване от мухи и комари поставете мрежи на всички прозорци в жилището, а не само в детската стая.

Чистият въздух има голямо значение за здравето на детето. Детската стая трябва да се проветрява и да се осигурява сгряването й от преките слънчеви лъчи при отворени прозорци. Помещението трябва да се проветрява  през студените сезони, като прозорците се отварят за 10—15 минути няколко пъти през деня. През лятото прозорецът се оставя отворен непрекъснато. Най-практични и безопасни са малките горни прозорчета. През тях студеният въздух прониква по такъв начин, че достига до детето вече затоплен. Когато детето е навън, за бързо проветряване се отварят срещуположните врати и прозорци.

Пазете детето и от други замърсители на въздуха, не го разхождайте по улици с интензивно движение — газовете, които се отделят от моторните превозни средства, са вредни за малкото дете.

Ако някой в семейството пуши, това трябва да става извън жилищните помещения — на терасата, на двора, на стълбището. Пушенето е вредно за детето и на открито, ако този, който пуши, е близо до него. Децата на родители пушачи, които не спазват тези изисквания, боледуват по-често от заболявания на дихателната система, те са изложени по-късно и на други сериозни опасности.

Личната хигиена е задължителна за възрастните, които се занимават с деца. Не посягайте към кърмачето, без да сте си измили ръцете без да сте свалили облеклото, с което сте се движили по улицата, в превозните средства, на работа. Не се занимавайте с детето в облекло, с което чистите и готвите в къщи, с което перете или извършвате домакинска работа, свързана със замърсяване. Най-добре е да се отдели лека дреха или престилка, която да се облича при хранене, повяваме и обслужване на кърмачето.

Вашето бебе е източник на безкрайна радост за вас, но не го целувайте по ръчичките, които го често поставя в устата си. Не го целувайте и по очите, бузите, устата, което е особено опасни, въпреки че се чувствувате здрави. Възрастните могат да бъдат носители на инфекции, без да боледуват в момента от тях. Когато сте в близък контакт с кърмачето, не употребявайте козметични средства със силна миризма. Хигиената на ръцете ви ще се поддържа по-лесно, ако ноктите са ниско изрязани.

Чистотата на приборите

Чистотата на приборите за хранене е много необходима, тъй като редица инфекции, особено чревните, проникват в детския организъм през устата. През първите няколко месеца от живота приборите за хранене трябва да се дезинфекцират. Всички металически съдове — лъжички, канчета, купички, цедки, трябва да се изваряват в течение на 30 мин. Това може да се прави и веднъж дневно, ако разполагате с достатъчно съдове, но след изваряването водата трябва да се отлее и съдът да се покрие. На задължителна дезинфекция подлежат и шишетата за хранене и бибероните. За доброто почистване на приборите за хранене е удобно те да са от метал или от огнеупорно стъкло. Пластмасовите съдове не са подходящи, тъй като трудно се дезинфекцират. Освен това синтетичните материали не винаги са безвредни за малкото дете. Към края на първата година съдовете могат да се почистват и само с обилно измиване с гореща вода и сапун, но поне до края на третата година е полезно детето да има прибори, които да се ползуват само от него.

Хигиена към облеклото

Хигиенните изисквания към облеклото трябва да бъдат не по-малко строги. Това означава, че пелените и постелното бельо на кърмачето трябва да са извънредно чисти. Замърсените дрешки на детето се поставят в кофа с капак или в друг затворен съд. Замърсеното с изпражнения бельо предварително се почиства добре, изпира се и след това се смесва с останалото.

Изпирането на детското облекло става в отделни, предназначени само за тази цел съдове, които не се използуват за пране на други дрехи. Ако не разполагате с отделна перална машина, винаги след пране на облеклото на възрастните машината трябва да се измива с гореща вода и сапун, да се дизинфекцира с разтвор от белина, да се изплаква обилно с хладка вода и тогава да се ползува за детските дрехи. За пране се използуват или специални препарати, предназначени за целта, или меки, неутрални сапуни. Използуването на ензимни перилни препарати е вредно за малкото дете. Изплакването на дрешките с вода трябва да става много грижливо и обилно. За предпочитане е сушенето на слънце. Изваряването на бельото при здраво дете не е необходимо, но това е задължително, ако по кожата му има някакъв обрив или подсичане. Гладенето с гореща ютия е задължително, като пелените се изглеждат от двете страни, а дрешките — поне от вътрешната страна, имаща контакт с кожата. Ако нямате специален шкаф (гардероб) за детските дрехи, отделете за целта от общия шкаф и не поставяйте на нея други дрехи и предмети.

Играчките,   столчето,   количката,   всички  предмети,  които   детето пипа и които са в близост с него, също трябва да се поддържат много чисти. Пластмасовите, каучуковите, дървените и всички боядисани играчки се измиват обилно с вода и сапун поне веднъж дневно, а така също винаги след като паднат на пода и се замърсят. Платнените играчки също трябва да се изпират. Добре е всички играчки да се поставят периодически на пряка слънчева светлина за 1—2 часа.