Кралството на планетата на маймуните

Указания, преди да започнем боядисване

  • При шприцоването (също и при боядисването с четка или валяк) можем да улесним работата си значително, ако покрием добре съседните плоскости, които няма да се боядисват. Самозалепящата се лента (тиксо) в случая върши добра работа.
  • При боядисване с блажна или лакова боя при първото нанасяне на боята се постига по-добро сцепление с четка, тъй като с нея боята може да се вмаже добре в порите на основата. Междинният и покривният пласт се нанасят с четка, валяк или пулверизатор. Блажните и лаковите бои не бива да се нанасят на дебел слой, защото по вертикалните плоскости се образуват „пътечки” и „завеси” и покритието има лош вид.
  • При всички бои трябва да се спазва строго времето за съхнене на пластовете, за да се избягнат дефекти в покритието. Ако преждевременно нанесем следващия пласт върху недостатъчно изсъхнал пласт боя, покривният пласт при определено натоварване може да се измести. При някои видове бои пресъхването на отделните пластове се отразява лошо на сцеплението на следващия пласт. Посоченото от производителя време за съхнене е съобразено с температура от 18 до 20°. При по-ниски температури трябва да се увеличи времето за съхнене. При кратки прекъсвания на работата четката и валякът се поставят в съда с боята, за да не се втвърдят.
  • Прясно боядисаните повърхности пазим от влага, мраз и прах, за да се постигне желаното качество на повърхността.
  • Пръските боя веднага се избърсват с подходящ разтворител.

 

Внимание! — Някои материали се развалят от силни разтворители.

Редът и чистотата на работното място улесняват не само работата при боядисването, но и помагат да се избягнат грешки и дефекти, за които по-късно ще се ядосвате.