Том Холанд

Tom Holland
Том Холанд
Дата на раждане
01 June 1996
Роден град
Кингстън
Възраст
28
Националност
Англия
Богатство
$ 15 мил.
Височина
1.73
Първи филм
Невъзможното (2012)
Най-добър филм
Спайдър-Мен: Завръщане у дома
Най-лош филм
Война за светлина

Том Холанд е британски актьор, покорил висините на киното в доста млада възраст – още на 16 години той държи в ръцете си статуетките на престижните британски филмови награди.

 

Tom Holland

 

Биография и ранен живот

Томас Стенли Холанд е роден на 1 юни 1996 г. и израства в Кингстън, южната част на Лондон, близо до река Темза. Като син на комика Доминик Холънд и фотографа Никола Елизабет Фрост, той влиза в контакт с изкуството още от ранна възраст. Националността му е английска и ирландка. Има трима по-малки братя, двама, от които са близнаци.

Докато учи в частното римокатолическо училище в Wimbledon, развива своите артистични умения. На 9-годишна възраст започва да посещава школата по танци, където най-вече обича хип-хопа. По време на фестивал потенциалът му е забелязан от хореограф, който по-късно му помага в изкачването на театралната сцена. Това се случва след 8 прослушвания и 2 години прекарани в школата, той  дебютира в театъра с мюзикъла Били Елиът, за който получава положителни отзиви. В същата година дава първото си интервю и взема участия в редица предавания и ТВ шоута, изявявайки се отново с танци. За изпълненията си в мюзикъла Били Елиът, той учи акробатика и гимнастика.

Той продължава образованието си с Wimbledon College, който е подпомаган от римокатолическа доброволческа общност. Том заявява, че е бил подиграван от останалите в колежа поради страстта към танците. След завършването си посещава училище за сценични изкуства в Croydon. В късните си тийнейджърски години преди стартирането на актьорската си кариера, за кратко време посещава училище за дърводелство.

 

Актьорска кариера

До 2010 г. дава живот на основния герой от мюзикъла. За първата си голяма роля не чака дълго време: в Невъзможното (2012) той се представя толкова добре, че дори похвалите сред медиите прерастват в слухове за кандидат за Оскар. Въпреки това, той спечелва други награди и номинации. Финансовия успех на филма е 180 милиона долара, заедно с който получава редица признания.

След 2015 г. както той самия казва, животът ми се обръща с главата надолу, след като става част от Марвел кино вселената. Дал е глас и в няколко популярни видео игри, като Lego Marvel Avengers, Lego Marvel superheroes 2 и Spider-Man: Homecoming.

 

Личен живот

Том е запазил личния си живот извън светлината на прожекторите и обикновено не говори за него пред медиите и обществеността. Той предпочита хората да се интересуват от работата му, а не от личния му живот. Той се фокусира най-вече върху кариерата си и изглежда че няма време за романтични връзки. Разбира се имаше слухове за Зендая, но си останаха само слухове.

Том живее в Кингстън, близо до къщата на своите родители. Заедно със своите братя спонсорира организация с нестопанска цел наречена The Brothers Trust, която събира пари за благотворителни каузи.