Лиъм Нийсън

Liam Neeson
Лиъм Нийсън
Дата на раждане
07 June 1952
Роден град
Балимина
Възраст
71
Националност
Северна Ирландия
Богатство
$ 145 мил.
Височина
1.93
Първи филм
Pilgrim's Progress (1978)
Най-добър филм
Списъкът на Шиндлер
Най-лош филм
Твърде лично 3

Нови и очаквани филми

  1. Thug (2024)

Лиъм Джон Нийсън е актьор с безспорна харизма, впечатляващ талант, гъвкавост и скрит потенциал. Този знаменит ирландски актьор започва да играе в прочутия Абатски театър в Дъблин. Участието му в един мюзикъл толкова впечатлява Стивън Спилбърг, че го приема в актьорския състав на своя филм Списъкът на Шиндлер (1993). За представянето си получава номинация за Оскар. Това е неговата пробивна роля, с която става известен сред широката публика. Участието му в Междузвездни войни: Невидима заплаха получава отрицателни отзиви, но финансовият успех на филма му дава много медийно внимание и популярност. Той навлиза в новото хилядолетие с разнообразни проекти като Бандите на Ню Йорк (2002), Наистина любов (2003) и Батман в началото (2005).

 

Ранен живот

Лиъм Нийсън е роден в Балимена, Северна Ирландия на 7 юни 1952 г. Неговата майка Катрин е готвачка, а баща му Бернард служител в местното основно училище. Възпитан католически, той е кръстен на местния свещеник. Има три сестри. Актьорът каза, че израства като католик в градче с преобладаващо протестанство, което го е карало да бъде предпазлив, защото се чувствал като гражданин “втора класа”, но също така в протестантския технически колеж не се е чувствал по-нисък или различен. Нийсън се описва, като човек извън политиката, докато не осъзнава протестите известни като Кървава неделя (1972). След като научава повече за местната история, в интервю от 2009 г. казва: Никога не спирам да мисля за това (за проблемите). Познавам момчета и момичета, които са извършители на насилие. Протестанти и католици. Това е част от моята ДНК.

На 10 години започва да тренира бокс в младежкия клуб, печели редица местни титли, но спира тренировките на 17 г. От 11-годишна възраст започва да се занимава с училищни пиеси. През 1971 г. се записва като студент по физика и компютърни науки в университет в Северна Ирландия. Тук започва да играе футбол толкова добре, че дори е забелязан от футболен мениджър.