Киану Рийвс

Keanu Reeves
Киану Рийвс
Дата на раждане
02 September 1964
Роден град
Бейрут
Възраст
59
Националност
Ливан
Богатство
$ 360 мил.
Височина
1.86
Първи филм
Hangin' In (1984)
Най-добър филм
Скорост (1994)
Най-лош филм
Под наблюдение

Нови и очаквани филми

  1. Соник: Филмът 3 (2024)
  2. Балерина (2025)

В сравнение с други скандални знаменитости Киану живее тихо и спокойно, живот близък до този на много свои фенове. Има известни снимки на актьора, на който стои сам в парка, празнувайки рождения си ден. Такива снимки са известни като “Тъжния Киану”. Самият актьор няма нищо против подобен прякор и дори заяви пред журналисти, че не е задължително да бъдеш щастлив.

В същото време той е не само талантлив актьор, но и невероятно чувствителен, уязвим, грижовен човек и изключителна личност, която заслужава специално внимание.

 

 

Детство

Киану е роден в столицата на горещия Ливан, Бейрут в семейството на геолога Самюъл и танцьорката Патриша Бонд. Неговият баща има хавайски и португалски корени, а майка му английски и ирландски. Това необичайно име идва от хавайския език и означава свеж планински бриз.

Баща му е бил обвинен в трафик на наркотици, при което се озовава в затвора. Когато Киану е на 3 години, заедно с майка си и по-малката си сестра се преместват в Сидни, а след това в Ню Йорк, където майка му работи като дизайнер на костюми. Той никога повече не вижда баща си, а майка му се  омъжва повторно и се установяват в Торонто. Оттогава Киану винаги е смятал Канада за своята гостоприемна родина.

В Торонто те се настаняват пред музикално студио, точно когато Алис Купър записва албум. Странно, но рок звездата си спомня малко момче, което с ентусиазъм слушаше рок мотивите му: той харесваше тази музика, но се чудих какво са си помислили родителите му, оставяйки детето в грижите на групата на Алис Купър, със смях по-късно музиканта си припомня за този момент.

В училището учи с неохота, защото в детството е страдал от дислексия, което означава нарушение на възприемането на информация – устна и писмена. На него му е трудно да пише и чете, а поради подигравките на съучениците и презрителното отношение на учителите, той се превръща в самостоятелен и несигурен.

За пет години Рийвс сменя четири гимназии, включително актьорската школа, от която младежът е изгонен. След това той влиза в католическо училище. Напускайки и него, започва да играе хокей и се записва в безплатно училище. Съотборниците му дори го наричат с прозвището стената, тъй като е бил първокласен вратар и се е чувствал уверено на леда. Но бъдещият актьор напуска и това училище, без да получи някакъв сертификат. След това той се отдалечава от родителите си и се настани при приятелката си Пам. През следващите няколко месеца изкарва пари, като точи кънки на местен хокеен корт, подрязва храсти в паркове и готви спагети в италиански ресторант.

 

Кино кариера

Първата му роля е на 15-годишна възраст, участвайки в пиесата Момче вълк на местния театър. През 1983 г. за първи път се появява по телевизията, участвайки в реклама за Coca-Cola, както и в епизод на младежкия сериал Hangin In.

Първата му роля в игрален филм е през 1986 г., в която той е хокеен вратар.

След прожекциите на лентата Киану получава зелена карта и се мести в LA. Неговият пастрок Пол му помогна на да се установи в града. Той смята, че името му е твърде екзотично и за това в първите филми е посочен под псевдонимите Норман Рийвс, К. С. Ривз и дори Чък Спадина.

В началото на 90-те името на младия Киану Рийвс вече бе известно на киното. Той успя да демонстрира своя чар в Опасни връзки 1988 и Невероятните приключения на Бил и Тед 1989.

През 1994 г. във филмографията на актьора се появява първият истински екшън филм – Speed. Филмът се превърна в истински хит на боксофиса, а Киану получи хонорар от 1.2 милиона долара за работата си. Самият екшън филм беше на 99-то място за най-зрелищни филми на 20-век.

През 1997 г. на актьора са предложени 11 милиона долара за заснемането на продължението на Speed, но той отказва в полза на мистичния Адвокат на дявола, преди всичко с цел да бъде на снимачната площадка с Ал Пачино. За да може знаменитият холивудски актьор да участва във филма, Киану дори отказа част от хонорара си в полза на Ал Пачино.

 

Матрицата

Киану Рийвс се превърна в култов актьор след премиерата на първата част от трилогията за Матрицата през 1999 г. Нейният герой е хакер с прякор Нео, който открива, че всичко около реалността не е нищо повече от измислица, създадена от машини, за да подчинят човечеството след триумфа на изкуствения интелект. Брилянтен и динамичен, филмът се превърна в шедьовър на модерното кино и отминалия 20-ти век, който почти беляза една нова ера.

 

Следващи роли

През 2005 г. зрителите видяха Киану Рийвс в нова роля – хладнокръвния ироничен екзорцист Константин принуден да патрулира между границата на доброто и злото. След този филм за Киану отново се говореше за емблематичната фигура на Холивуд. По това време то получи звезда на Холивудската алея на славата.

 

От 2014 г. името му започва да се свързва със самотния убиец Джон Уик. Създателят на филма Чад Стахелски вече е работил с актьора в Матрицата. Според бившия каскадьор Чад, той не познава друг актьор, който да изтърпи тези снимките и никой няма да си позволи да се накисва мокър и за да изглежда страдащ, уморен и бит с години.

 

 

Трагичния личен живот на Киану Рийвс

От детството си той се отличавал с това, че не е бил общителен. Много момичета, пленени от откровената му мрачност, намериха в нея особен чар. Киану обаче не допуска никого близо до сърцето си, въпреки че имаше много мимолетни романси и случайни връзки.

През 1998 г. на едно парти той се запознава с Дженифър Сийм, която е приятелка на сестра му. Това беше любов от пръв поглед и Киану, който доскоро твърдеше, че се страхува от сериозна връзка и особено да има деца, реши, че иска бебе. Момичето е трябвало да се роди на 8 януари 2000 г. но само седмица по-рано лекарят установява, че сърцето на бебето е спряло. Година по-късно през 2001 г. Дженифър катастрофира. Джипът ѝ по някаква причина загубва контрол и се блъска в три паркирани автомобила.  Дженифър не е поставила колана си и е изхвърчала през прозореца на колата, а полицията твърди, че по време на инцидента тя е била под въздействието на лекарства или наркотици. Киану остава без дъщеря и съпруга в рамките на една година. След инцидента актьорът засне видео за важността на носенето на предпазен колан. Той беше сигурен, че ако не беше това, Дженифър щеше да остане жива.

През 2003 г. неговата любима сестра Ким страда от прогресира левкемия. Страшната диагноза е поставена още през 1993 г., но в този период болестта е спряла. Киану практически отказа снимките, заобикаляйки сестра си с любов и грижи. Той плаща всички такси за лечението. Няколко години по-късно той участва в програмата “Звезди срещу рака”, където заяви, че сестра му е успяла да победи левкемия.

Киану Рийвс със сестра си Ким

 

Киану Рийвс е скромен човек

Що се отнася до ежедневието, Киану Рийвс той е много скромен човек. Имайки милиони долари в сметката, той продължава да се използва градския транспорт, където галантно отстъпва на дамите.

Актьорът винаги празнува рождените си дни тихо със семейството си. Киану често би могъл да бъде намерен на улицата в компанията на бездомници. Той им купува храна и разговаря с тях. Актьорът смята, че не е необходимо да се посещават страни от третия свят, за да се помага на бедстващите и още повече да се правят специални събития за тях. Можете да помогнете на нуждаещите се тук, по улиците на родния си град, е позицията на актьора и заслужава голямо уважение.