Джон Райли

John C. Reilly
Джон Райли
Дата на раждане
24 May 1965
Роден град
Чикаго, Илинойс
Възраст
58
Националност
САЩ
Богатство
$ 45 мил.
Височина
1.88
Първи филм
Военни загуби (1989)
Най-добър филм
Буги нощи (1997)
Най-лош филм
Нощен час (1997)

Джон Кристофър Райли е актьор, чиито име не е толкова известно, но въпреки това лицето му е винаги разпознаваемо. До момента е участвал в повече от 50 проекта. Най-успешна за него се оказва годината 2002, когато участва в 3 филма, номинирани за Оскар: Бандите на Ню Йорк, Чикаго и Часовете.

Роден в Илинойс в многолюдното семейство със шест братя и сестри, малкото момче открива страстта към театъра много рано: на 8 години неговият талант е забелязан, разкривайки пред него страхотна обещава кариера. На 23-годишна възраст, през 1989 г., той заема първата си роля във филма Военни загуби заедно с Шон Пен. Този филм бележи не само началото на кариерата му, за което допринася приятелството му със Шон, но и срещата с Алисън Дики, за която се оженва три години по-късно.

Актьора много често се моли за роли на най-добрия си приятел, наставник, довереник или колега в бранша, благодарение на което получава главни и поддържаща роли, за които е получи много номинации. Разбира се най-значимата му роля до момента си остава Авиаторът, в който той е на снимачната площадка с актьори като Леонардо ди Каприо, Кейт Бланшет и Кейт Бекинсейл. В други продукции като комедията Доведени братя (2008) можем да видим този нетипичен актьор, изпълнен с човешка топлина и нежност, който затопля сърцата на зрителите.