Джейсън Стейтъм

Jason Statham
Джейсън Стейтъм
Дата на раждане
26 July 1967
Роден град
Shirebrook
Възраст
56
Националност
Англия
Богатство
$ 90 мил.
Височина
1.78
Първи филм
Две димящи дула
Най-добър филм
Съучастникът
Най-лош филм
В името на краля

Джейсън Стейтъм е изкарвал парите си с уличен театър и търговия на евтини стоки и бижута. Благодарение на две случайни срещи с агент на Tommy Hilfiger и режисьора Гай Ричи той се изкачва по холивудските стъпала. Запомнен е от зрителите най-вече с филмите Две димящи дула, Гепи и Транспортер.

 

 

Ранен живот

Джейсън Стейтъм е роден в английския град Шайърбрук през юли 1967 г., в семейството на лаундж певеца Бари Стейтъм и шивачка, която по-късно се превръща в танцьорка. Цялото семейство се занимава сериозно със спорт. Баща му е бил гимнастик и боксьор, а брат му също тренира бокс. Джейсън също обича бойните изкуства, освен това футбола, но любимия му спорт винаги е бил плуването и в него е постигнал значителни успехи. Той е част от националния отбор на Великобритания, специализиран в гмуркането повече от 10 години. През 1988 г. плувецът дори участва в Олимпийските игри, а през 1992 г. успява да заеме 12-то място на световното първенство. Освен това, баща му като певец, обича да пее сред публика в барове и магазини. Джейсън израства, следвайки стъпките на родителите си, в овладяване изкуството на “уличния театър”, сред забързаните туристи на лондонската улица Оксфорд. За да помага финансово на семейството си, се занимава с улична търговия, продавайки парфюмерия и евтини бижута, а понякога дори фалшиви продукти и имитации.

 

Актьорска кариера

Животът му среща повратна точка, след като е забелязан по врем на тренировка в басейна от агент на марката Tommy Hilfiger. Той е поканен да рекламира техните дънки. В резултат на това бъдещият актьор стартира в модния бизнес. По-късно става модел на френска компания, където е представен на британския режисьор Guy Ritchie, който по това време работи с модната компания за свой филм. Усещайки, че Джейсън е влязъл в ролята на уличен артист, след като научава за миналото му, Ричи го приема в актьорския състав на Две димящи дула (1999). Изненадващо филмът е добре приет, както от критиците, така и от публиката, което мигновено издига новоизлюпилия се актьор. В следващия си филм Гепи (2000), Ричи отново си сътрудничи с него. С тази роля, той е заедно с Брад Пит и Бенисио дел Торо. Той възхитително осъществява своя пробив, особено при факта, че филма се оказва световен хит и печели 80 милиона долара. Стъпил на американската филмова сцена, той е включен в серия от холивудски филмови продукции, като Транспортер, Италианска афера (2003), Съучастникът (2004), Непобедимите и др. През тези 10 години неговата популярност се доближава до всички всеизвестни актьори. След този период взема участия главно в най-големите продукции, като Механикът, Бързи и яростни, Мега звяр.

 

 

Личен живот

Що се отнася до любовния му живот, той е заедно с английския модел и актриса Кели Брук близо 7 години. Техния романс продължава до 2004 г., когато става ясно, че Кели се е влюбила в актьора Били Зейн, по време на снимките ѝ в Гърция. Тогава Джейсън се запознава с австралийската поп певица, актриса и модел Софи Монк, на снимачната площадка на филма Лондон (2005). Връзката им не продължава дълго, защото Монк започва да се среща с актьора Джуд Лоу.

От април 2010 г. Джейсън Стейтъм е заедно с модела Роузи Хънтингтън-Уайтли, която работи за Victoria’s Secret и е участвала в блокбъстъра Трансформърс. На 10 януари 2016 г. двойката обява, че са сгодени. В чест на това събитие актьорът подарява на любимата си пръстен на стойност 350 000 долара с диамант от пет карата. На 24 юни 2017 г. двойката посреща своя син Джак Стейтъм.