Дензъл Уошингтън

Denzel Washington
Дензъл Уошингтън
Дата на раждане
28 December 1954
Роден град
Mount Vernon, Ню Йорк
Възраст
69
Националност
САЩ
Богатство
$ 250 мил.
Височина
1.85
Първи филм
Уилма (1977)
Най-добър филм
Прегради
Най-лош филм
Джон Кю

Нови и очаквани филми

  1. Гладиатор 2 (2024)

Какво има да се каже за Дензъл Уошингтън? Това е най-търсеният и без скандален холивудски актьор, щастливо женен с един брак и четири деца. Той е втория актьор от афроамерикански произход, който е признат два пъти с престижните Академични награди.

 

 

Един от актьорите в списъка на Холивуд, лесно би могъл да се наслади на привилегията, да преброи дните, когато ще поучи втори Оскар. Въпреки това, подобно на много други актьори, които са били така привързани към работата си, Дензъл също е пристрастен към предизвикателството да прави филми, а не да печели пари или академични награди. Виждайки неговия всеотдаен дух, беше разбираемо, че той проявява сериозно отношение към кариерата си, още от самото начало.

 

Ранен живот

Синът на Лин Уошингтън е роден на 28 декември 1954 г. в Маунт Върнън, Ню Йорк. Баща му е министър на Петдесетницата, а майка му работи в салон за красота. На 14-годишна възраст, заедно с по-голямата си сестра са изпратени в интернат. Той е опустошен, след като разбира причината за това – родителите му не искат, децата им да стават свидетели на неуспешния им брак. Причините за това са били, че майка му непрегънато го води в салона си за красота, а според баща му, той трябва да стои повече в църквата.

 

Кино кариера

В началото той иска да бъдел лекар. След развода на родилите си, майка му го изпраща във военна академия, след която постъпва в университета Фордъм за да учи драматургия и журналистика. Тук той, открива нов свят, в който може да избяга от напрегнатото си ежедневие. В актьорството може да се представи по-добре, от колкото в останалите професии и това разбира веднага, когато има възможност да играе малка роля в телевизионния филм Уилма (1975). На снимачната площадка среща Паулета, за която ще се ожени 8 години по-късно.

След дипломирането си, през 1977 г. не пропуска шанса да участва в различни пиеси в театри на Сан Франциско и Ню Йорк, както и да поеми няколко малки роли във филми. Отнема десет години, когато с филма Вик за свобода (1987) получава номинация Оскар. Става очевидно, че той е актьора, който води филмите към тения успех. След престижната номинация, като че ли са му гарантирани големите роли в предстоящите филми. Във филма Слава (1989) получава първия си Оскар. След този успех Дензъл се снима във филмите на известния режисьор Спайк Лий – Моят най-добър блус през 1990 г. и Malcolm X през 1993 г. За своите роли отново е номиниран за Академични награди.

 

 

Личен живот

На снимачната площадка на първия си филм Уилма през 1977 г. Дензъл се срещна с Паулета Пиърсън. През 1983 г. стават официално съпруг и съпруга. Те имат четири деца. Израснал в семейството на проповедник, Дензъл винаги е бил силно религиозна личност. Той редовно посещава протестантската църква и ако не е била неговата кариера на актьор, вероятно щял да стане проповедник. През 1995 г. актьорът дари 2.5 милиона долара за изграждането на църква в Лос Анджелис.