Чарлийз Терон

Charlize Theron
Чарлийз Терон
Дата на раждане
07 August 1975
Роден град
Бенони, ЮАР
Възраст
48
Националност
САЩ, Южна Африка
Богатство
$ 160 мил.
Височина
1.77
Първи филм
Децата на царевицата 3: Градска жътва
Най-добър филм
Лудия Макс: Пътят на яростта
Най-лош филм
The Last Face (2016)

Контузия на коляното, скандал в банка и една случайна среща бяха три напълно различни събития, които дадоха възможност на Чарлийз Терон да се представи на големия екран. Вероятно ако не се бе случило нито едно от трите, сега светът едва ли щеше да знае името ѝ.

Чарлийз Терон е американски супермодел и известна холивудска актриса от южноафрикански произход, носителка на много престижни награди, включително Златен глобус и Оскар. Почитателите я смятат за въплъщение на красотата, елегантността и стила. Тя спечели любовта на публиката благодарение на драматичната си роля в Адвокат на Дявола, след който се появи в още 50 различни проекта, където доказа таланта си.

 

 

Детство

Тя е родена в Бенони, Южна Африка и е единственото дете в семейството на Герда Алета и Чарлз Джейкъб Терон. От страна на майка си има немски корени, а холандски и френски корени от баща си. Родителите на момичето са били фермери и притежавали пътностроителна фирма. Ръководител на този бизнес е силната воля на майка ѝ. Чарлийз прекарва детството си в семейната си ферма в Бенони. Общувайки с работници във фермата, в която е имало много туземци от Африка, тя научава много диалекти и местни езици. Много скоро тя владее английски еднакво с местните африканци.

Семейната им ферма е заселена сред природата и вероятно това обстоятелство   в бъдеще е повлияло на решението на Терон да стане активист на движението за правата на животните. На 6 години момичето взема уроци по балет. На 13 години започва да посещава Национално училище по изкуства. На 15 годишна възраст премина през тежката семейна трагедия, след като баща

ѝ почива, който е бил хроничен алкохолик. Носят се слухове, че той е убит от майката на Чарлийз, която е застреляла съпруга си при самозащита.

 

Кариера на модел

 

Майка ѝ има огромно влияние върху бъдещето на дъщеря си. След 16 годишна възраст по настояване на Герда, Чарлийз участва в конкурс за модели, в който печели. По-късно красавицата участва в международен италиански конкурс и след триумфа си сключва договор с миланската агенция за модели. Нейният висок ръст (177 см) гарантира блестящата ѝ кариера като модела. За една година обикаля цяла Европа с участия, а след това заминава за Ню Йорк. Тук тя се отдава на мечтата си, да стане балерина и се записва в хореографско училище. Едновременно с това работи на непълно работно време като модел. Всичко се променя в деня, я който момичето сериозно наранява коляното си. Тя трябваше да забрави за танците завинаги, а е само на 19 години. Мислех, че това е краят на света, танците бяха моята страст. Мислех, че ще трябва да се върна в Южна Африка и да работя в супермаркета до края на живота си, признава актрисата. По молба на майка си тя не се връща у дома си, а отива в Маями. Там момичето работи като модел няколко месеца, след което майка ѝ предлага да опита в Холивуд. Тя отлита за Лос Анджелис, но има отчаяна липса на пари и няколко месеца гладува в евтин мотел.

Животът ѝ коренно се променя през 1996 г., след като иска да осребри чек от 500 долара, изпратен от майка си.  Касиерът отказа да даде пари в брои, изпратени от Южна Африка, при което Терон предизвиква скандал, свидетел на който е Джон Кросби, известен холивудски агент. Той забелязва момичето и ѝ дава своя визитка. След няколко дни той я завежда в актьорската агенция, а малко по-късно в актьорско училище, където момичето беше спасено от южноафриканския акцент.

 

Кино кариера

 

charlize-theron-hancock-2008

Първите месеци в Лос Анджелис за Терон са трудни. Майка ѝ изпраща чек от 500 долара, но неочаквано касиерът в банката отказва да даде парите, от което Терон се ядосва изключително много, защото от тези пари зависи нейната прехрана и мотела. Тя започва да му крещи на английски и африкански, което се превръща в голям скандал. Точно в този момент, като по някакво чудо, се появява известният импресарио Джон Кросби и с възхищение наблюдава скандала от началото до края. Той помогна на Терон да направи първите си стъпки в актьорската работа.

Дебютната роля на актрисата беше в Адвокат на дявола, която ѝ донесе популярност. Нямаше друга роля, в която да бъде до Ал Пачино и Киану Рийвс. Всъщност тогава е било и началото на кариерата на Киану Рийвс, който е направил своя пробив 3 години по-рано с филма Speed и е отказал 10 милиона за втората част, за да бъде на снимките с Ал Пачино. След 20 години филмът продължава да бъде в топ 1000 на imdb. Терон изиграва своята роля много убедително, която е жената с шизофрения. Преди началото на снимките, всеки ден в продължение на три месеца тя посещава психиатричната болница, за да наблюдава поведението на пациентите. Това е първия голям успех, който обаче е изисквал как творчески, така и финансови разходи – тя няколко пъти лети за прослушване до Ню Йорк за своя сметка.

Успехите и академичните награди ѝ помагат да реши проблемите с парите, с които трябваше да се справя толкова дълго. През 2005 г. Терон се сдоби със собствена звезда на Алеята на славата, а през 2006 г. беше включена в списъка на най-високоплатените холивудски актриси според The Hollywood Reporter. 

Тя е известна с многостранните си роли, в които е способна да се въплъти като съблазнителна красавица от висшето общество, но и войник и по време на битка.

 

Личен живот

Личният живот на Чарлийз Терон е изпълнен със скандали и редица любовни отношения. Актрисата, която е харесвана от мъже по целия свят, много рядко беше свободна. В средата на деветдесетте години тя се среща с Крейг Биърко. От 1997 г. до 2001 г. звездата има близки отношения с музиканта Стивън Дженкинс. Година по-късно тя се среща със Стюарт Тоусънд, а дълго време връзката им се смяташе за една от най-красивата и трайна в Холивуд. В началото на 2010 г. Чарлийз свали пръстена. Както каза приятелка на актрисата те станаха по-скоро като брат и сестра, и именно Чарлийз реши да прекрати връзката.

През 2014-2015 г. актрисата беше в отношения с Шон Пен, но майка ѝ не одобри тази връзка.

През март 2012 г. Терон осинови дете от ЮАР, а през юли 2015 г. актрисата се осмели да осинови още едно дете. Тя позволяваше на по-големия си син да носи поли и рокли и да се облича като принцесите на Дисни. Медии бяха сигурни, че това се случва от факта, че тя живее без съпруг. Терон обясни, че детето ѝ само си избира дрехите и обича ярки цветове (вероятно както повечето деца). Терон смята, че за децата са подходящи всякакви дрехи, без значение от пола. Тя признава, че би могла повече да му навреди, ако му забрани да се облича така, както и опитът да обяснява за половата рамка на едно малко дете.

Актрисата също не се обвързва със стереотипи. По време на кариерата си тя смени близо 20 прически, както и с обръсната глава, за да получи роля. Чарлийз казва на пресата, че късата прическа, като за мъж, е нейната любима. Актрисата е активна в Instagram, където публикува снимки от ежедневието си и има милиони фенове.