Ревю на Господарка на Злото - неочаквано добър филм

Без съмнение, дори и за моя голяма изненада, Господарката на злото се оказа доста добър филм, въпреки че аудиторията му е насочена към зрителите с по-малка възраст. Когато гледате трейлъра и това, което пише в описанието, звучи като съвсем обикновен детски филм, обаче, когато започнете да го гледате, има нещо, което ви кара да не спирате.

Та, каква е идеята и сюжета на филма? Злодеида (Анджелина Джоли) е все още дете, от което се очаква да бъде царица на феите. Това с което се различават феите от хората, е че няма негативни чувства като алчност. Злодеида среща едно човешко дете, което краде от тях скъпоценни камъни и го заставя да ги върне обратно. Детето е уплашено от света на феите, който е едновременно отблъскващ и красив: красиви и светещи светя, едновременно със страшни същества, които прилича на разярени, движещи се дървета. Злодеида харесва всички тях, защото сърцата им не са замърсени. Тя харесва момчето, но след години ситуацията се променя, до толкова, че момчето успява да я измами и да ѝ отнеме крилата, за да спечели трона на своето царство. Тя таи отмъщение и като царица на феите, цялото кралство зависи от нея. Нейната омраза загася светлината на царството ѝ, което вместо пъстро, потъва в мрак, като омагьосана гора. Всички феи, стражи и същества, са натъжени и никой няма радост. Някогашното човешко дете, вече постигна целта на живот си, да бъде крал, а сега му се ражда бебе, Аурора. Злодеида омагьосва бебето, когато навърши 16 години, да се убоде на вретено, да заспи вечно и само целувката на истинската любов ще може да го събуди. Тя е единствената която знае 2 важни неща на проклятието: нито тя, нито някой друг ще може да развали магията и второ – истинска любов не съществува.

Злодеида няма крила и за това ползва гарван, който превръща в човек (Диавъл) – по този начин той е нейните крила и очи! Той шпионира царството на хората, както и бебето, което вече е малко дете. Докато то е откъснати от царството, расте с 3 прислужници, не знае кой е неговия баща, детето е безразлично към хора, феи, магьосници и не изпитва към никой омраза – много подобно на живота на феите! Злодеида непрекъснато живее сама, единствено с Диавъл. Тя е откъсната от царството си следи Аурора, чакайки тя да навърши 16 години и всичко да се сбъдне. Но има нещо, което Злодеида не забелязва: тя самата се превързва към Аурора, лъгайки я, че е нейна ляла орисница. Тя разказва на Аурора всичко наопаки: феите са добри, а там някъде отвъд техния свят има голямо зло, което е откъснало нейните крила и омагьосало Аурора да заспи вечен сън. Дни преди Аурора да навърши 16 години, тя разбира истината, че нейната най-добра приятелка, Злодеида е нейния най-голям враг. В следващите дни се убожда на вретеното и заспива. Като че ли в този момент, Злодеида най-много от всички иска Аурора  да се събуди и да я отведе в своето кралство, но проклятието е такова, че дори и тя не може да го развали. Диавъл предлага да намерят едно непознато момче, според което Аурора  е най-красивата, която някога е виждала. Други хора също таят надежда, че неговата целувка ще я спаси, но Злодеида е сигурна че няма да се поучи и познава. Тя споменава, че няма истинска любов и е невъзможно да се развали магията.

Така или иначе, филма е предсказуем и се знаеше, кой ще я събуди, но по-интересно беше това да се види. Злодеида реши завинаги да се раздели с Аурора, знаейки че дори и да се събуди, никога няма да ѝ прости за това, което е сторела. Раздяла с целувка по челото, успява да събуди Аурора, която въпреки че знае всичко за своята орисница-магьосница, е все така усмихната и приятелски настроена към Злодеида. Следват ожесточени битки между хората и Злодеида , която в крайна сметка побеждава краля, отнема му Аурора и я отвежда завинаги в своето царство. Тя научава своя урок – и феите таят омраза, която може да бъде по-опустошителна от хората. Сега вече царството на феите е отново светещо, както е било преди, а Аурора – кралица на хората, която живее в царството на феите, е една силна връзка, която ще гарантира вечен мир.

Но война пак ще има, защото има втора част на филма.